Recensie Tussenland

‘Tussenland heeft een spectaculair decor. Maar wat het verband is tussen die hommage aan de natuur en Tussenland, blijft onduidelijk’ (2 sterren)

Door PS Theater, tekst: Eva K. Mathijssen, regie Pepijn Smit. 17/8, in De Tuin van de smid, Polderpark Cronesteyn, Leiden. Daar t/m 2.9.

Tussenland Beeld Ben van Duin

Het leven wordt vooruit geleefd en achteraf begrepen. Dat gezegde moet de leidraad zijn geweest van de voorstelling Tussenland van PS Theater, het stadsgezelschap van Leiden. Over verleden, heden en toekomst gaat het, in die zin dat twee acteurs tien mannen spelen die allemaal iets hebben met tijd, leeftijd, herinnering en verlangen. Dat alles in een spectaculair decor: een hoge stellage, met daaronder een plantenkas voor de drie muzikanten. Dat ­toneelbeeld is ontworpen door José Warmerdam en zij verdient alle lof. Het is neergezet in polderpark Cronesteyn, aan de rand van Leiden.

Wat die hommage aan de natuur en de inhoud van Tussenland met elkaar te maken hebben, blijft een raadsel, en de tekst biedt weinig houvast. Tijs Huys en Wil van der Meer spelen al die personages door zich voortdurend aan en uit te kleden. Zoals een irritant homostel dat ruzie maakt over snurken en vreemdgaan, een knorrige vader en zijn lieve zoon, twee mannen die aanspraak maken op hetzelfde appartement en een oude vogelaar. Erg helder zijn al die lijnen niet, en de gesprekken blijven steken in tegelwijsheden als: ‘Geluk bestaat bij gratie van de ander’.

De muziek bevalt nog het meest, vooral de Maaike Ouboter-achtige liedjes van Rian Evers. Zij zingt ook heel mooi drie versies van J’attandrai. In regie van Pepijn Smit zijn er kleine verwijzingen naar Tsjechov (een meeuw die uit de lucht valt) en naar Beckett (een paar vervreemdende dialogen), zoals deze:

Man 1: ‘Waar wachten we op?’

Man 2: ‘Op het juiste moment.’

Jammer dat dat juiste moment, die ene seconde van: ah ja, dáár gaat deze voorstelling over, niet kwam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden