tv-recensieJulien Althuisius

Tussen neus en lippen door meldt Kuipers dat de avondklok voor geen meter blijkt te werken

null Beeld

Op de avond dat de avondklok stopte met tikken, schoof Ernst Kuipers maar weer eens aan bij Beau. Of de versoepelingen ‘terecht’ zijn, vroeg Beau. Kuipers begon over de avondklok. ‘De berekening was dat het 10 procent zou verminderen. Maar als je kijkt naar het beloop van de ziekenhuisopnamen in die tijd, zagen we zowel bij het invoeren als bij het opschuiven geen enkel effect.’

Fijn dat de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg aan een talkshowtafel even tussen neus en lippen door meldt dat de controversieelste maatregel in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus voor geen meter blijkt te werken. Schrale troost hierbij is dat Ernst Kuipers waarschijnlijk over een paar dagen zegt dat de avondklok fantastisch werkt. Zo zag Kuipers op 20 april nog ‘een kentering’ ten goede in de ziekenhuizen, en dat we over de piek heen waren. Vijf dagen later zei Kuipers in Nieuwsuur dat de kentering toch de andere kant op ging en dat er half mei bijna duizend mensen op de ic zullen liggen.

18 januari riep Kuipers, vanwege de verspreiding van de Britse variant, nog om een avondklok. Toen die werd verlengd, vond hij dat ‘heel verstandig’. Het uurtje extra zou volgens Kuipers ‘geen effect’ hebben op het aantal nieuwe besmettingen. En nu werkt die avondklok dus helemaal niet. Het is niet de eerste keer dat Kuipers voor zijn beurt praat. En hij is ook niet de enige.

Ernst Kuipers aan tafel bij Beau. Beeld RTL
Ernst Kuipers aan tafel bij Beau.Beeld RTL

Diederik Gommers, die andere witte jas waarnaar we zo graag luisteren, sprak zich in januari aan tafel bij Jinek uit tegen de avondklok, om een dag later op zijn Instagrampagina weer iets anders te zeggen. Nog geen week geleden waarschuwde hij voor code zwart, om een paar dagen later te zeggen dat we niet bang hoeven te zijn voor een nieuwe piek op de ic, omdat het vaccineren nu echt goed op stoom is.

Waar behoefte is aan eenduidigheid en een rechte lijn, gaan we van voor naar achteren, van links naar rechts. Al meer dan een jaar worden de media en daarmee het nationale gemoed gegijzeld door twee mannen die vaak gewoon maar wat lijken te roepen. Dat hebben we voornamelijk aan onszelf te danken. Het is onze behoefte aan een constante stroom van duiding, informatie en hoop, waardoor media Kuipers en Gommers steeds weer een podium geven. Wij hebben Ernst Kuipers en Diederik Gommers groot gemaakt. Wij hebben ze belangrijk gemaakt. Dat is hun niet te verwijten. Wel is ze aan te rekenen hoe onverantwoord ze met die verantwoordelijkheid omgaan.

De ochtend na het optreden van Ernst Kuipers bij Beau plaatsten OMT-leden Marion Koopmans en Marc Bonten op Twitter enkele belangrijke nuances bij de opmerkingen van Kuipers over de avondklok. Omdat het om een pakket maatregelen gaat, kunnen we het effect van een enkele niet weten. We weten het dus (nog) niet.

Maar goed, dat kun je natuurlijk nooit zeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden