Tussen droge observaties en zelfspot

De tekst van de song waarmee de Amerikaanse comedy It's Garry Shandling's show (1986-1990) opende luidde: 'This is the theme to Garry's show/Garry called me up and asked if I would write his theme song/How do you like the theme to Garry's Show? En zo verder. De gastheer van de It's Garry Shandling's show, een comedyshow over een comedyshow, is donderdag op 66-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval en wordt in de VS door zijn vakgenoten betreurd als een van de invloedrijkste komieken van zijn generatie.

Mark Moorman
Garry Shandling Beeld ap
Garry ShandlingBeeld ap

Er lopen lijntjes van It's Garry Shandlings show, en opvolger The Larry Sanders Show (1992 - 1998), naar Seinfeld, Curb Your enthousiasm en 30Rock. En zelfs David Chase (schepper van The Sopranos) heeft gezegd dat hij na The Larry Sanders Show wist dat hij iets heel goeds voor televisie wilde maken.

Als stand up komiek was Garry Shandling met zijn droge observaties vol zelfspot een soort schakel tussen Woody Allen en Jerry Seinfeld. ('I'm dating a woman now who, evidently, is unaware of it'). Nadat hij op de Amerikaanse televisie was doorgebroken als gast bij 'The Tonight Show starring Johnny Carson' kreeg hij een eigen show aangeboden. It's Garry Shandling's show (ook op de Nederlandse televisie uitgezonden) was een productie voor kabelkanaal Showtime en brak radicaal met alle klassieke sitcomwetten. Zoals de titelsong over een titelsong ging, was het een show die zich bewust dat het een show was. Shandling richtte zich tot het publiek, niet alleen thuis, maar ook het publiek in de zaal en brak daarmee door de 'vierde wand'.

Het spel met de conventies werd in The Larry Sanders show (voor HBO) tot grote hoogte opgevoerd. Shandling speelde Sanders, een neurotische, depressieve talkshowhost. De beroemde gasten die hij in zijn talkshow ontving speelden varianten van zichzelf, net zoals later bij Curb your enthousiasm zou gebeuren. Goed beschouwd was er nauwelijks verschil met 'echte' talkshows, zoals die van David Letterman.

Hij was lang buiten beeld. In een interview met de New York Times in 2007 meldde hij dat hij alle stadia van rouw had doorlopen, nadat hij van televisie was verdwenen: 'Ontkenning, acceptatie, masturbatie.' Shandling was dit seizoen nog te gast in Comedians in cars getting coffee, de webshow van Jerry Seinfeld, die graag een hommage aan zijn voorganger wilde brengen. Titel van de episode: 'It's great that Garry Shandling is still alive'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden