recensieMuziek

Tussen de musici van Teus Nobel Liberty Group knettert het onophoudelijk van de muzikale ideeën ★★★★★

Vooral tijdens solo’s komt de muzikale aantrekking tot elkaar duidelijk naar voren.

Teus Nobel Liberty GroupBeeld Fleur Huijsdens

‘Heeft iemand dit opgenomen?’ Trompettist Teus Nobel (36) laat zijn blik de zaal van het Bimhuis rondgaan. Hij en zijn kwartet, samen Teus Nobel Liberty Group, hebben even daarvoor Journey of Man gespeeld, het titelnummer van Nobels nieuwe album. In een aantal fraaie stukken etaleert Nobel op die plaat de muzikale ontwikkeling (hij volgde bijvoorbeeld een masterstudie trompet) die hij de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

De vraag is volkomen begrijpelijk. Niet zozeer omdat het titelstuk door Nobels eigen kritische oordeel de plaat niet haalde en er dus geen opnamen van zijn, maar vooral omdat de versie van zojuist geregeld zinderde van spanning. Nobel zelf moet het gevoeld hebben.

Journey of Man omvat al het moois dat Liberty Group tot dan al heeft laten horen: het is een open, kleurrijke compositie met een gestage opbouw en veel variatie. Het stuk komt tot leven door het heerlijke viertal Nederlandse musici (van wie eentje met Belgische roots) dat Nobel bij elkaar heeft gebracht. Tussen hen knettert het van de muzikale ideeën, onophoudelijk.

Vooral tijdens solo’s komt de muzikale aantrekkingskracht tot elkaar duidelijk naar voren. Hoe gebruikelijk het bij jazzgroepen ook is om de solist ruimte te bieden, bij Liberty Group trekken solist en begeleiders werkelijk naar elkaar toe, tot de afstand minimaal is; tijdens een pianosolo willen je oren óók naar de bassist en óók naar de drummer luisteren – het is allemaal even inventief.

Synergie tussen musici enerzijds en het maximaal uitbuiten van de eigenheid van elke musicus afzonderlijk  anderzijds, dat wil elkaar weleens in de weg zitten. Bij Teus Nobel Liberty Group versterken de twee elkaar juist, zo lijkt het. Daarmee bezorgt het kwartet in al zijn frisheid en oprechtheid een van de fijnste belevingen die je je als luisteraar van geïmproviseerde livemuziek kunt wensen.ZINDER

Teus Nobel.Beeld Fleur Huijsdens

Teus Nobel – Liberty Group

Jazz

★★★★★

Door: Teus Nobel (trompet), Jeroen Vierdag (bas), Alexander van Popta (piano) en Tuur Moens (drums)

24/3 Bimhuis, Amsterdam. 

6/4 Den Bosch, 4/5 Eindhoven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden