Turkse verwantschap bizar

Michaël Zeeman meent dat wij Nederlanders 'in cultureel opzicht meer met Turkije delen dan met Frankrijk' (zie zijn column, Forum, 24 oktober)....

Frits Bolkestein

Deze bizarre mening baseert hij op het feit dat er in Nederland meermensen wonen die behoorlijk Turks spreken dan Frans.

Deze redenering is niet steekhoudend. Zeemans opmerking kan natuurlijkook slaan op het Arabisch versus het Deens. Dan zouden Nederlanders meergemeen hebben met het Midden-Oosten dan met Denemarken, wat onzin is.

Zeeman baseert culturele verwantschap op de taal die een kleineminderheid spreekt, in plaats van te kijken naar de brede ontwikkelingenen stromingen die zich in de Europese geschiedenis hebben voorgedaan, zoals de Verlichting, het christendom en de democratie.

Uit onwetendheid maakt hij de fout te denken dat het vereiste van dedemocratie geen rol speelde bij de toetreding van Griekenland, Spanje enPortugal.

Maar dat speelde wel degelijk een rol.

Van die toetreding had geen sprake kunnen zijn, indien de kolonels,Franco en Salazar het toneel nog hadden beheerst. In de Preambule van hetVerdrag van Rome staat dat alle toetreders democratisch moeten zijn en daaris dan ook de hand aan gehouden.

Michaël Zeeman verwijt mij dat ik geen protest heb aangetekend bij detoetreding van de Baltische Staten.

Ook hier toont hij zijn onwetendheid.

Het is immers niet de Europese Commissie die over de toetreding beslist:het zijn de lidstaten. Die hebben in hun wijsheid besloten de Europese Unieeerst met drie, toen met vijf en tenslotte met tien nieuwe lidstaten uitte breiden. De Commissie had daar weinig mee van doen.

Tenslotte maakt Zeeman de fout, de Turkse staat te verwarren metminderheden in Europa met een Turkse herkomst. Turkse minderheden hier zijnislamitisch. Ze zijn burgers van het land waar zij wonen met alle rechtenen plichten van dien. Zij passen zich aan - nu of straks.

Maar dat staat los van de toetreding van Turkije. Dat is geen burgermaar een staat, met de volle traditie van die overheid achter zich.

Het is een staat die op essentiële punten verschilt van de Nederlandse,Franse en Deense staat.

Die verschillen zijn ontstaan door de geschiedenis.

Frits Bolkestein

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden