Turkijes ongemakkelijke relatie met Twitter

De reflex van de Turkse regering na een aanslag is inmiddels genoeglijk bekend: Twitter, Facebook en andere sociale media worden geblokkeerd. Om te voorkomen dat foto's van slachtoffers circuleren op het internet, luidt dan de uitleg. Zo ging het in 2015 na de aanslagen in Suruç, Istanbul en Ankara, en zo ging het zondag na weer een aanslag in de hoofdstad.

Pieter Hotse Smit en Stan Putman
Turkse Twitter-foutmelding. Beeld reuters
Turkse Twitter-foutmelding.Beeld reuters

Omdat deze handelswijze altijd te laat komt, nemen de Turkse regering, politie en rechtbanken extra maatregelen. Ze dienen specifieke verzoeken in bij Twitter om losse tweets en accounts te verwijderen. Ook als geen sprake is van een 'noodsituatie', gebeurt dit nergens zo vaak als in Turkije, blijkt uit de openbare cijfers van Twitter (zie wereldkaart onder).

In de tweede helft van 2015 dienden Turkse instanties 2.211 verzoeken in bij Twitter. Alleen Rusland komt met 1.735 verzoeken in de buurt. Per verzoek gaat het vaak om meerdere tweets en accounts. Van de 11.092 accounts die wereldwijd te maken kregen met een verwijderverzoek, kwamen 8.092 uit Turkije.

Twitter verwijderde in totaal 414 Turkse Twitter-accounts, 96 procent van het wereldwijde totaal. Van de 3.353 ingewilligde verwijderverzoeken voor losse tweets, ging het in 3.003 gevallen (90 procent) om Turkse bijdragen op Twitter. Bij aanslagen gebeurde dit alleen met tweets waarop slachtoffers herkenbaar in beeld waren, meldt Twitter.

Turkije mag dan op alle fronten koploper zijn in het censureren van het medium, het kan nog erger. Noord-Korea, China en Iran blokkeren Twitter permanent, en zijn dan ook niet terug te vinden in de verwijdercijfers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden