Tuin

Bart Deuss..

Bart Deuss

‘Dood (...) is maar een woord voor als niemand je ziet en niemand je hoort.’ Dat zegt de moeder van het gezin waarover Tuin handelt. Ze kan het weten want ze is zelf al ruim twee jaar dood maar praat toch tegen haar dochter Hanna. Ook zoon Lutje hoort haar op een zeker moment praten. Ondertussen zit vader teruggetrokken te schrijven om alles wat zijn vrouw was en zei vast te kunnen houden. De reactie van de twee kinderen is simpel. Na de eerste schrik praten ze terug tegen wat ze consequent ‘stem van mijn moeder’ noemen. Dat is immers wat ze horen. Verder geen gedoe.

Troef van deze familievoorstelling van het Onafhankelijk Toneel is de zuivere toon. Lijkt het gegeven van het mooie boek van de gezusters Heymans misschien zware kost, op toneel is het dat allerminst. De makers nemen de kijker op een nuchtere manier mee in een miniatuurwereld waar Gerrit Timmers en Laura Johannes de handgrote bewoners bewegen en doen spreken. Een cameraman filmt dicht op de scène en volgt de bewegingen in en rondom het huis, door het tuinpad en in de ommuurde tuin waar Hanna zich verstopt. Dit alles speelt zich midden op toneel af terwijl links en rechts van dat decor op schermen de gefilmde beelden te zien zijn.

De gekunstelde poppenmotoriek vormt een mooi contrast met de realistische, echte mensenhanden die de poppen manipuleren. De close-ups brengen dat fraai in beeld. De spelers hebben leven in handen.

Tuin kent een bijzondere, sterke atmosfeer. Dromerig en nuchter, uitbundig en ingetogen; daartussen vinden de makers een goede balans. Johannes, nog studerend in Maastricht, slaat een frisse, ongecompliceerde toon aan tegenover de bedachtzame Timmers. Haar Hanna is een pittige, tikje wereldvreemde meid waarin je trekken van de moeder herkent. Broertje Lutje is een goedzak, vader een onbereikbare, in zichzelf gekeerde man.

Een fikse storm keert alles ten slotte ten goede maar ook dat geluk heeft een simpele gestalte: vader en kinderen drinken thee op de oude sofa van moeder, die Hanna naar de tuin heeft laten slepen. Ook zonder sterfgevallen in de familie een aanrader.

De grimmige vertellingen van C.S. Lewis over vier Engelse kinderen die in oorlogstijd het fantasieland Narnia ontdekken, doen denken aan Alice in Wonderland en aan boekenseries als His Dark Material en Harry Potter. In een bedachte, gevaarlijke wereld strijden kinderen voor de goede zaak.

Narnia de musical van het Nationaal Jeugd Musical Theater is een op professionele leest geschoeide productie, gedragen door amateurs vanaf zes jaar en een drietal volwassen profs. Grote troef is de onbevangen houding van de jonge spelers. Hun heldere stemmen gaan dikwijls door merg en been en gebrek aan routine en trefzekerheid wat betreft melodie houden de spanning erin. Nadeel is dat er zoveel mensen aan meedoen dat de tribune zeker vol zit met ouders en fans. Dat leidt bij vlagen tot Davis Cup-waardige taferelen.

Na de Engelse musicalbewerking van het eerste deel van de Narnia-legende in 1998, volgde vorig jaar de Disneyfilm. Met deze musical krijgt het Nederlandse publiek een vermakelijke, charmante productie te zien waarvan de historische Engelse setting wat tuttig overkomt. De musical moet het vooral hebben van de verwikkelingen in Narnia en het soms ongemeen grappige, ongepolijste gedrag van de jonkies. Jammer genoeg ontbreekt het aan echte dreiging en duisternis, zodat de positieve alles-komt-goed-energie wel erg snel vervliegt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden