Tsjaikovski, Vioolconcert e.a.

Compositorisch balletje-balletje * * * *

Een goede reden om Janine Jansens nieuwe cd met het Vioolconcert van Tsjaikovski in huis te halen, is dat er een tweede stuk op staat dat met dat vioolconcert verband houdt, en eigenlijk aantrekkelijker is, al zullen sommigen vinden dat je dat niet hardop mag zeggen. Het is intiemer en bondiger. Niet beladen met de bombast die Tsjaikovski's vioolconcert op zijn zwakkere plekken ontsiert.
Het is Tsjaikovski's Souvenir d'un lieu cher. Dat was in oorsprong een stuk voor viool en piano, in drie delen. Maar in de knappe bewerking van de Roemeen Alexandru Lascae, vroeger concertmeester van het Residentie Orkest, is het een soort 'Tweede vioolconcert van Tsjaikovski' geworden, met strijkers in plaats van piano.
Lascae had er een reden voor. Het eerste deel van Souvenir d'un lieu cher, een 'Méditation' met een hoge graad van melodische charme, was ooit bedoeld als het langzame deel van Tsjaikovski's Vioolconcert. Tsjaikovski vond dat het op die plek niet werkte, en schreef voor zijn vioolconcert een nieuw langzaam deel. De geamputeerde Méditation in d-klein plakte hij met een onstuimig Scherzo in c-klein en een smeltende Mélodie in Es-groot aan elkaar tot een kamermuzikale 'herinnering aan een dierbare plaats' opus 42.
Of Tsjaikovski gelijk had met dat compositorische balletje-balletje, kan nu via één cd worden nagegaan dankzij Janine en het Mahler Chamber Orchestra onder leiding van Daniel Harding. Die hebben allemaal de prettige eigenschap Tsjaikovski te benaderen vanuit het intieme, het poëtische en kamermuzikale. Daar kan een Tsjaikovski erg van opknappen.
Op dat punt meet Janine Jansen zich met violisten van de goede smaak als Nikolaj Znaider en Vadim Repin. In de vlammende gedeelten van het Vioolconcert wil haar articulatie er soms een tikje bij inschieten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden