Trump neemt de Oscars over

Wekelijks nemen de cultuurspecialisten van de Volkskrant stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst. Deze week: Trump neemt de Oscars over.

Bor Beekman
Donald Trump. Beeld afp
Donald Trump.Beeld afp

Hollywood kent maar één seizoen: dat van de awards. De drie maanden lange aanloop naar de Oscars (26 februari 2017), waarin de sterren opzitten tijdens tal van voorname en iets minder voorname filmprijsgala's die men voorspellende gaven toedicht voor de Oscar-apotheose: de graadmeters.

Soms is de uitslag significant: won Isabelle Huppert een Gotham Independent Film award voor Elle? Ja, afgelopen maandag, bij de awardseizoensaftrap te New York. Dan komt die Oscarnominatie voor beste actrice vast door, straks. Veel vaker echter, zijn die zogenaamde Oscargraadmeters ongeveer even betrouwbaar als een poll van The New York Times tijdens de verkiezingsnacht.

Maar dat geeft niet. De gala's en speeches (o, die speeches) zijn doorgaans oersaai. Er valt hooguit wat te turven: wordt God dit seizoen het meest bedankt, of toch - alwéér - Meryl Streep? Dus amuseert men zich met dat graadmeten en wint zelfs de meest onbenullige prijs aan gewicht.

Maar dít seizoen is alles anders. Want nu is er Trump.

Trumps verkiezing overschaduwt Gotham Awards, zo stond in het bericht in enkele Amerikaanse kranten deze week. De grote winst van Moonlight, een sociaal drama over een arme, zwarte en homoseksuele Amerikaanse jongen uit Miami, werd direct politiek geduid. Is dít de film die straks op het Oscar-gala symbool mag staan voor het anti-Trumpsentiment? Of zoekt stemmend Hollywood (ook wel: kamp-Hillary) troost in het escapisme van de dromerige musical La La Land, die andere voorlopige favoriet?

De gala's en speeches zijn doorgaans oersaai. Er valt hooguit wat te turven: wordt God dit seizoen het meest bedankt, of toch - alwéér - Meryl Streep? Beeld afp
De gala's en speeches zijn doorgaans oersaai. Er valt hooguit wat te turven: wordt God dit seizoen het meest bedankt, of toch - alwéér - Meryl Streep?Beeld afp

Wie er ook wint, voorspelde persbureau AP alvast: het ligt aan Trump.

Dat de president, die tijdens de Oscaruitreiking net een maand in functie is, van zich zal laten horen, lijkt een zekerheid. Trump is een fervent live-Oscartweeter, al sinds hij op Twitter verkeert. Een selectie uit zijn eerdere werk:

'Allereerst: hij komt niet uit dit land. Volgens mij had Lincoln geen Brits accent.' (Daniel Day-Lewis wint in de categorie beste acteur.)

'De Oscarnacht was geweldig voor Mexico. En waarom ook niet? Ze zetten ons toch al af, meer dan welk land ook.' (Iñárritu wint in de categorieën beste film en regie met Birdman.)

'De Oscars zijn een treurige grap, net als onze president. Zo veel dingen zijn verkeerd!'

'De meest racistische film die ik ooit zag, zwaar klote! (Tarantino's Django Unchained wint in de categorieën beste script en bijrol.)

'Kim zou haar plastisch chirurg moeten aanklagen!' (De 80-jarige actrice Kim Novak durfde een week haar huis niet uit vanwege de opmerking, Trump liet weten spijt te hebben.)

'Is dit saai of ligt het aan mij? #Oscars'

'Ik zou de Oscars zelf moeten presenteren, om de boel een beetje op te schudden.'

Goed, de 6.261 stemgerechtigde leden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences mogen bepalen welke film wint. Maar tenzij iemand zijn telefoon afpakt, heerst de 45ste president van de Verenigde Staten over de Oscaravond. Vanaf de bank in het Witte Huis, als zijn eigen graadmeter.

Wekelijks neemt Bor Beekman, Robert van Gijssel, Hein Janssen, Rutger Pontzen of Wieteke van Zeil stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden