Trump als kunstenaar: een kruising tussen popart en de krabbels van een scholier

Donald Trump maakte gedurende zijn leven al naam als zakenman, televisiester, golfliefhebber, provocateur en tegenwoordig natuurlijk als Amerikaans president. Maar sinds kort trekt de 71-jarige Trump ook steeds vaker de aandacht als kunstenaar.

De Empire State Building getekend door Donald Trump.

Aanleiding is een aantal schetsen en tekeningen van de 45ste president van de Verenigde Staten die op diverse veilingen te koop worden aangeboden. De meeste werken maakte Trump jaren geleden als haastklussen voor benefietavonden en liefdadigheidsinstellingen. Op allerlei blaadjes en enveloppen tekende Trump bij voorkeur bekende hoge gebouwen van zijn geliefde stad New York.

Tussen popart en krabbels

Het leverde werken op die het midden houden tussen popart en krabbels van een leerling van een basisschool. Toch blijken Trumps kunstpogingen de afgelopen maanden redelijk in trek bij diens aanhangers, verzamelaars van presidentiële memorabilia en andere nieuwsgierigen. Zo ging Trumps weergave van de beroemde skyline van Manhattan in juli voor ruim 29 duizend dollar in Los Angeles onder de hamer.

Trumps tekening, in 2005 gemaakt met een gouden pen, viel vooral op doordat het in niets leek op de echte skyline in New York. Opvallend was ook het feit dat Trump zijn eigen trots, de bekende Trump Tower, in het midden van de tekening had geplaatst en gedetailleerder en hoger had gemaakt dan de andere gebouwen. In werkelijkheid zijn 63 wolkenkrabbers in New York hoger dan de 202,5 meter hoge toren van Trump in Midtown Manhattan.

'Wow-factor'

Toch kreeg Trumps tekening, die voor 9.000 dollar te koop was gezet, maar liefst elf biedingen voordat zij uiteindelijk voor ruim 29 duizend dollar naar een onbekende koper ging. Een ongekend hoog bedrag voor een kunstwerk van een zittende Amerikaanse president. 'Trump heeft een wow-factor', verklaarde de baas van veilinghuis Nate Sanders.

Dat bleek ook in oktober toen Trumps schets van de beroemde Empire State Building voor 16 duizend dollar werd verkocht. Veilinghuis Julien's Auctions schatte aanvankelijk dat het werk zo'n 8- à 12 duizend dollar zou opleveren. Tenslotte was Trumps tekening met zwarte vilstift uit 1995 ooit op een liefdadigheidsveiling voor slechts 100 dollar de deur uitgegaan. Maar ook hier overtrof de opbrengst de verwachtingen. Met dank aan Trumps oude New Yorkse zakenpartner Elie Hirschfeld, die de schets wenste op te hangen naast een onlangs gekochte tekening van de Trump Tower door popartlegende Andy Warhol.

Minder succesvolle verkopen

Minder succesvol verliep begin november echter de verkoop van een andere tekening van Trump uit 2009. Ook hier was een New Yorkse skyline te zien en een wolkenkrabber die de 381 meter hoge Empire State Building moest voorstellen. Of het nou aan de kwaliteit lag van Trumps werk of het feit dat de kunstwereld nog moest bijkomen van de recordverkoop een dag eerder van Da Vinci's Salvator Mundi voor 450 miljoen dollar? Wie zal het zeggen. Er kwamen in Los Angeles slechts twee biedingen op Trumps tekening, die uiteindelijk voor 6.875 dollar onder de hamer ging. Bijna 2.000 dollar boven de vraagprijs, dat dan weer wel.

Eind deze week verwacht veilinghuis Heritage minimaal 15 duizend dollar op te halen met een andere tekening van Trump. Hierop zijn gele taxi's, groene bomen en grijze figuren afgebeeld voor een enigszins scheefgetrokken rij aan wolkenkrabbers. Ook deze versie van Trumps visie op de skyline van New York is van zijn tijd voor zijn presidentschap. De tekening dateert uit 2005 en Trump maakte haar net als vrijwel al zijn werken voor het goede doel.

Opmerkelijk genoeg zal Trumps tekening op de veiling in Dallas om de aandacht concurreren met het werk van een andere illustere bewoner van het Witte Huis. Niet George W. Bush, die de laatste jaren goede kritieken krijgt over zijn aquarellen. Ook niet oud-president Jimmy Carter, wiens schilderij Live Oak at Sunrise in 2012 is verkocht voor 250 duizend dollar. Het betreft een schilderij van de legendarische John F. Kennedy.

Zover bekend schilderde Kennedy, die in 1963 in Dallas werd vermoord, slechts twee werken. Een ervan hangt al jaren in de JFK Presidential Library and Museum in Boston. Het andere werk, dat nu geveild zal worden, hing in een huis van de Kennedy-familie in McLean, Virginia. Het kleurrijke schilderij uit 1955 toont een aantal huizen aan een baai en wordt getaxeerd op 50 duizend dollar.

Renoir

Heel wat meer dan de tekening van Trump dus. Of dat ook zo blijft? Zaterdag 2 december kan er worden geboden op de werken van een van de populairste presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis (Kennedy) en een van de meest omstreden bewoners van het Witte Huis. Sommige Amerikaanse media spreken nu al van een 'Art Showdown'.

Trump in een strijd gewikkeld als kunstenaar. Het is even wennen voor de Amerikanen die Trump vooral kennen als de president die fors snijdt in de budgetten voor de kunsten. Of als de machtige zakenman die graag koketteerde met het bezit van het Renoir-schilderij Twee zusjes. Tot grote ergernis van het Chicago Art Museum dat het kunstwerk al sinds de jaren dertig in de collectie zegt te hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden