Trump als beul op cover Der Spiegel: 'Linkse Gutmenschen laten ware aard zien'

De beul is de 45ste president van de Verenigde Staten. Hij hanteert het soort kapmes dat ook in trek is bij zijn vakgenoten van IS. De gijzelaar die hij onthoofdt is Lady Liberty, het Amerikaanse Vrijheidsbeeld. In andere woorden: de vrijheid en democratie zelve. De maker van deze illustratie, de Cubaans-Amerikaanse kunstenaar Edel Rodriguez, heeft het helemaal zo bedoeld, vertelt hij in een interview.

De cover van Der Spiegel van 4 februari.

Hij kwam op zijn negende als Cubaanse vluchteling naar de Verenigde Staten en kan zich 'in alle opzichten identificeren' met de mensen die sinds Trumps decreet van 28 januari de Verenigde Staten niet meer in mogen.

Rodriguez' beul Trump siert de voorkant van het jongste nummer van Duitse weekblad Der Spiegel. Naast de tekening prijken de woorden: America first. Luttele minuten nadat de wereld vrijdagavond met deze cover kennis had gemaakt, was Twitter al ontploft. Trump-stemmers en hun rechtspopulistische vrienden in Europa lieten er in tweets geen twijfel over bestaan: hier laten linkse 'Gutmenschen' en politiek correcte vredesduiven hun ware gezicht zien.

Het regent ook afkeurende reacties van Gutmenschen zelf. De Duitse journalist Julian Reichelt noemde de tekening 'met afstand de meest afstotelijke en smakeloze Spiegel-cover aller tijden'. Een andere Duitse journalist twitterde: 'Als democraat kun je Trump afkeuren, maar dit is geen kritiek meer maar pure hetze'. Bondagslid Philipp Lengsfeld, partijgenoot van Merkel, acht de keuze van Der Spiegel de journalistiek onwaardig.

Aan beide kanten van de Atlantische Oceaan was er ook de nodige lof en bijval, in Nederland onder meer van Joop.nl, de linkse tegenhanger van GeenStijl, dat vindt dat Der Spiegel 'qua zwarte humor Charlie Hebdo evenaart'.

'Why not'

Edel Rodriguez is niet de eerste illustrator die Trump het Vrijheidsbeeld laat onthoofden. De New Yorkse krant Daily News had in december 2015 al een cartoon op de cover waarop Trump, toen nog presidentskandidaat, het hoofd van Lady Liberty in zijn hand houdt. De laatste woorden van het Vrijheidsbeeld: 'Toen hij voor de Mexicanen kwam, sprak ik me niet uit - omdat ik geen Mexicaan ben. Toen hij voor de moslims kwam, sprak ik me niet uit - omdat ik geen moslim ben. Toen kwam hij voor mij...'

Voordat beroering ontstond over de Spiegel-cover was al opschudding ontstaan over een Trump die zijn laatste seconden beleeft op de cover van het februari-nummer van het linkse Ierse tijdschrift Village. Daarop zien we een close-up van de linkerslaap van de 45ste president door de ogen van een scherpschutter. Eronder prijken in kapitaalletters en zonder vraagteken de woorden why not: waarom niet. 'Ziek', 'walgelijk' en 'onethisch', waren maar enkele adjectieven die online circuleerden.

Na Trumps inauguratie ontstond in Nederland beroering over een bondige tweet van journaliste Antoinette Scheulderman waarin ook een scherpschutter figureerde: 'Waar blijft die sniper?' In het bijbehorende artikel betoogt Village overigens waarom het beter is Trump niet te vermoorden. 'Dat je je lezers moet uitleggen waarom ze geen moordaanslag moeten te plegen, is tekenend', concludeerde een twitteraar. Adepten van Village wezen op het gedrag van Trump zelf: als je mensen vijandig tegemoet treedt, moet je geen vriendelijke bejegening verwachten.

De cover van het februari-nummer van Village.
De cover van The Economist van 4 februari.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden