FilmrecensieTruffel liefde

Truffel liefde onderzoekt het mysterie van een kostbare culinaire zwam ★★★☆☆

De documentaire is heerlijk romantisch, maar heeft oog voor de schaduwkanten van de truffelindustrie.

Floortje Smit
Truffel Liefde (2019), documentaire van Jascha de Wilde en Ben Hendriks over de 'zwarte diamant'. Beeld
Truffel Liefde (2019), documentaire van Jascha de Wilde en Ben Hendriks over de 'zwarte diamant'.

‘Plotseling worden de zintuigen wakker. Er is mooi zonlicht, geen wind en een goede kou. Iets zegt me: dit is het moment. Er is alleen de tijd, het moment en het nu.’

Hij klinkt als een zen-meester, de Fransman die in de documentaire Truffel liefde met een takje op de grond slaat, in de hoop dat er vliegjes opstijgen. Daar zou dan een truffel kunnen liggen, gecamoufleerd door een laag zwarte aarde. Waar precies? Waarom daar wel en daar niet? Het is nooit met zekerheid te zeggen. De truffel lijkt zijn eigen goddelijke gang te gaan en dat maakt het zoeken naar de speciale, peperdure zwam een meditatieve schattenjacht.

Regisseurs Jascha de Wilde en Ben Hendriks brengen met Truffel liefde een eerbetoon aan dat mysterie van de truffel. Topkoks, stropers en verhandelaars, die overigens allemaal het vak leerden van hun vader, spreken in liefdevolle superlatieven over het zwarte goud. Via hen tonen De Wilde en Hendriks de industrie achter de culinaire delicatesse. Truffel liefde voert langs in warm zonlicht badende markten, de laatste stukjes schitterende wilde natuur in de Provence en de keukens van sterrenrestaurants en boerderijen.

De documentaire is heerlijk romantisch en nostalgisch. Tegelijkertijd hebben De Wilde en Hendriks ook oog voor de schaduwkanten van die gesloten industrie. Ze laten zien hoe de toename aan kwekerijen de truffelzoekers van de oude stempel de illegaliteit in drijft - en hoe levensgevaarlijk hun werk kan zijn. Hoe beunhazen in hun zoektocht naar de peperdure zwam een vernietigende uitwerking hebben op de natuur. De truffel is in de verdrukking.

Maar vragen ze een truffelzoeker of het zwarte goud door de opwarming van de aarde helemaal zal verdwijnen, dan reageert hij verrassend berustend. Het kan, zegt hij. Maar het hóéft niet. Met die ongrijpbare truffels weet je het immers nooit.

Truffel liefde

Documentaire

★★★☆☆

Regie: Jascha de Wilde en Ben Hendriks

84 min., in 22 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden