Komedie

Tropic Thunder

Anarchistisch, eigengereid maar ook volstrekt idioot

Kevin Toma

Boem, daar vliegt de regisseur aan stukken. Blijkbaar wil hij de cast van zijn Vietnamfilm een voorbeeld stellen; om de egocentrische steracteurs tot authentieke prestaties te dwingen, dumpt hij hen in het met onzichtbare camera's en filmexplosieven behangen hart van de jungle. Direct na de peptalk trapt hij op een landmijn.

In de op hol geslagen werkelijkheid van Ben Stillers Tropic Thunder kan het afgeslagen hoofd van de regisseur gemakkelijk voor een rekwisiet worden aangezien. Zoals de mannen drugsmokkelaars voor Vietcong-spelende figuranten verwisselen, en blijven geloven dat de rimboe een decor is waar ze zich met een flodderig scriptje doorheen moeten worstelen. De enige die twijfelt is een Australische acteur (een werkelijk schitterende Robert Downey jr.) die zijn huid heeft laten pigmenteren om overtuigend een zwarte soldaat te kunnen spelen. Je vraagt je af met welke woorden Stiller, met rood haarlintje en glimmende borstkas uitgedost als Rambo-kloon, deze spectaculaire janboel aan de studiobonzen wist te slijten.

Van Platoon en First Blood tot Apocalypse Now fileert Tropic Thunder het complete Vietnamgenre, zonder zelf op budget en bombast te sparen. Dat maakt de film even hypocriet als stoutmoedig. Stiller legt de lat dan ook hoger dan een simpele parodie: hij wil van alles zeggen over de wederzijdse invloed van film en realiteit, over Hollywood, method acting en nog een hoop andere ernstige zaken. Tropic Thunder is echter te idioot om ook maar een moment serieus te worden genomen.

Een halfnaakte Jack Black gekneveld op de rug van een os, dáár komt Tropic Thunder op neer. En anders wel op volstrekt onbegrijpelijke oneliners als ‘Ik ben een haanillusie’, of ‘Jij vindt nog geen stinkdier in deze jungle als je door een hoer uit Ohio aan je pik wordt meegesleurd’. Een pluim voor de zelfverzekerdheid waarmee zulke dadaïstische zinnetjes worden gebracht, maar het slaat allemaal nergens op.

Origineel is de introductie van de hoofdpersonages: ieder wordt met de neptrailer van zijn nieuwste film voorgesteld. Zo is Black de Eddy Murphy-achtige vertolker van een compleet gezin ruftende veelvraten, en Downey jr. een homoseksuele middeleeuwse monnik die graag aan de rozenkrans van gebedsgenoot Toby McGuire frunnikt. Films waarvan de trailer toereikend is, en eerlijk gezegd had dat tot drie minuten gecomprimeerde formaat voor Tropic Thunder ook wel volstaan. Hoe anarchistisch en eigengereid de film ook mag zijn.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden