Trollen knippen en plakken op de opiniesite

Wat moet dat hoofd van Mohammed B. op uw internetsite, vroeg een lezer die bij het bekijken van de opiniesector die foto was tegengekomen....

Thom Meens

De krant noemt ook geen namen van deze mensen. Opnieuw met een uitzondering als het gaat om heel herkenbare of publieke figuren. We schrijven dus niet over premier J. P. B. die ergens van wordt verdacht. Dan is het gewoon met volledige naam. B. is geen publieke figuur en heeft recht op bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer.

Inmiddels is die foto weggehaald, maar nog steeds regent het klachten van mensen die op de site hebben gereageerd en nu ineens zien dat hun avatar (beeldmerk) of gebruikersnaam door anderen worden misbruikt. Een lezer schreef dat het mogelijk is een naam aan te maken die al in gebruik is. Hij had dat zelf geprobeerd. Maar volgens de redactie dat is technisch onmogelijk. Weer een ander zegt dat zijn naam is gekaapt en dat een internettrol onder zijn naam reageert.

De moderatoren van de site erkennen dat er inderdaad sprake is van een of meer gekken die de boel af en toe terroriseren. Ze werken met wisselende computers en gebruiken steeds weer andere namen, waardoor het voor de redactie erg lastig is om hen van de site te weren. Berichten die ze plaatsen, moeten handmatig worden verwijderd en dat vreet tijd.

Het sarren beperkt zich voorlopig en gelukkig alleen tot onderwerpen die met Geert Wilders of de PVV hebben te maken. Maar omdat opiniestukken over of van Wilders altijd heel veel reacties uitlokken, is het lastig alles in goede banen te leiden en de foute reacties snel weg te halen. Dus blijven er soms reacties staan, die er beter niet hadden kunnen staan. Dat leidt weer tot boze lezers. Een schreef me: ‘Is het werkelijk beleid om zo’n lawine van haatreacties en stuitende brutaliteiten als bij dit onderwerp zonder redactie te publiceren?’

Dit ging om reacties op een column van Hassnae Bouazza, die gehakt maakte van Geert Wilders. Dat was nadat Wilders op de opiniepagina ruimte had gekregen om zijn ongenoegen te uiten over minister Ter Horst en het proces dat tegen hem wordt gevoerd.

De columniste werd en wordt voor van alles en nog wat uitgemaakt op een toon waarvan ik vind dat die een site van de Volkskrant onwaardig is. Zelf tilt ze er niet zwaar aan, ik wel. Dat je de inhoud van de column bestrijdt is een ding, maar je speelt niet op de man, of in dit geval de vrouw. En je doet het onder je eigen avatar en niet een gepikte van een ander.

Overigens worden die persoonlijke aanvallen door de redactie verwijderd, maar dan hebben ze al wel op de site gestaan.

Een lezer omschreef het zo: ‘Het lijkt mij dat een zichzelf respecterende krant zich zoiets niet kan veroorloven. Een discussie is er niet mee gediend wanneer het forum kan worden misbruikt (door met name PVV-aanhangers) om onder een valse naam hatelijke berichten te posten.’

De moderatoren van de opiniesite erkennen dat het er soms hard aan toegaat, maar zij handhaven alleen de spelregels en willen niet te veel ingrijpen. Ze halen daarom alleen de meest kwalijke reacties weg. Daar komt bij dat er zeker als het over Wilders gaat, zoveel reacties binnenkomen dat het bijna ondoenlijk is alles te lezen.

Op de laatste twee opiniestukken over en van de PVV’er kwamen meer dan vijftienhonderd reacties, voor zover ik kon zien vooral van sympathisanten van de omstreden politicus. De kritische column van Bouazza over Wilders kreeg bijna driehonderd reacties, overwegend negatief. Ook dat zullen dus vermoedelijk aanhangers van de PVV-leider zijn.

Ik heb medelijden met de moderatoren van de site, die al die bijdragen moeten lezen en dan ook nog eens keer op keer een afweging moeten maken of iets over de schreef gaat of niet.

De lezers kunnen daar overigens wel bij behulpzaam zijn door bij foute bijdragen de redactie te waarschuwen. Ook als een naam of avatar wordt gestolen of gekopieerd kan, nee moet, aan de bel worden getrokken.

Alleen zo kan de opiniesite blijven wat ze is: een open debatforum voor lezers en anderen. Maar dan wel graag een debat op niveau, waarbij de lezers zich volwassen opstellen, zonder trollen en zonder gescheld. Zo blijft de site aantrekkelijk om met anderen in debat te gaan. Onderwerpen zijn er genoeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden