Triton Collectie internationaal vermaard

De schilderijen die op 16 oktober 2012 werden gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam, behoorden tot de zogeheten Triton Collectie. Dinsdag werd bekend dat de zeven gestolen schilderijen allemaal zijn verbrand.

De kunsthal na de roof. De schilderijen die vorig jaar uit het museum in Rotterdam zijn gestolen, zijn allemaal verbrand. Beeld ANP
De kunsthal na de roof. De schilderijen die vorig jaar uit het museum in Rotterdam zijn gestolen, zijn allemaal verbrand.Beeld ANP

Ze waren onderdeel van een expositie in het museum van ruim 150 werken van de Triton Collectie. Dit is de privécollectie van de Triton Foundation, een Nederlandse stichting die een verzameling van ongeveer 250 schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken in bezit heeft van zo'n 170 invloedrijke kunstenaars uit de periode 1860-1970.

Tot de collectie behoren werken van kunstenaars als Picasso, Cézanne, Mondriaan, Matisse, Vincent van Gogh en Willem de Kooning. De privéverzameling is de afgelopen 20 jaar opgebouwd door de Rotterdamse havenbaron en kunstverzamelaar Willem Cordia. Na zijn overlijden vorig jaar op 70-jarige leeftijd kwam de kunstcollectie in handen van de familie. Cordia kwam jarenlang terug op de lijst van 500 rijkste Nederlanders van zakenblad Quote. Zijn vermogen werd vorig jaar geschat op 330 miljoen euro.

De verzameling van de Triton Foundation behoort tot de 200 belangrijkste particuliere collecties in de wereld. Tijdens de expositie in de Kunsthal was voor het eerst een groot deel van de collectie voor het publiek te zien. Het Gemeentemuseum Den Haag heeft daarnaast een Triton-kabinet waar werken uit de collectie tentoongesteld worden. Ook worden kunstwerken regelmatig uitgeleend voor tentoonstellingen in musea in de hele wereld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden