Treurig afscheid na 980 maal Miss Saigon

Het eerste Miss Saigon-salaris van Angelo Paragoso werd gestort op een jongeren-rekening. Bij de opening van de rekening kreeg hij van de Postbank een kleurboek met kleurpotloden....

Van onze verslaggever Patrick van den Hanenberg

Angelo Paragoso was vier jaar geleden een van de 2500 Filippino's die op de auditie-uitnodiging in Manila afstormde: Joop van den Ende Theater Producties zoekt zangers/dansers voor de Nederlandse versie van Miss Saigon. Het was niet de eerste keer dat een grote buitenlandse producent in de gigantische vijver met Filippijns musicaltalent vis- te.

Na twee jaar en acht maanden, 908 voorstellingen en 1.559.605 bezoekers zal morgen voor de laatste keer de Amerikaanse helikopter in het VSB Circustheater landen.

Caselyn Francisco, Angelo Paragoso, Lorenz Martinez en Tricia Caniliao zitten een paar dagen voor de allerlaatste voorstelling in de artiestenfoyer en kijken terug en vooruit. De laatste twee gaan binnenkort naar huis om te trouwen. De twee anderen blijven in Nederland. Caselyn Francisco, die als alternate Kim twee keer per week Linda Wagenmakers verving, verkast naar Oliver.

Zij spreekt bijna perfect Nederlands. In Oliver wordt zij naast Mariska van Kolck de alternate Nancy, de vrouw die de kleine Oliver Twist in bescherming neemt tegen de zakkenrollershoofdman Fagin. Die rol is normaal gesproken weggelegd voor een Europees type.

De overstap van Francisco naar Oliver is voor de Filippijnse spelers het hoopvolle bewijs dat producenten niet meer bang zijn voor de kleur-barrière. Donkere spelers blijken niet alleen geschikt voor The King and I, of achter de maskers van Cats. In Duitsland staan Filippijnse acteurs al op de barricaden van Les Misérables. Bijna synchroon komt uit vier monden: 'Wij Filippino's nemen de zaak over.'

Angelo Paragoso schuift door naar Fame, die dit najaar in première zal gaan. Omdat Fame een reisvoorstelling is zal hij zijn studie aan het Haagse conservatorium moeten opgeven. In Fame zal hij net als in Miss Saigon in het ensemble spelen. Ook is hij swing, een arbeidsintensief manusje van alles. 'Ik heb alles gespeeld, van Amerikaanse soldaat tot een nachtclubmeisje. Alleen voor Kim hoefde ik nooit in te vallen.'

Dat deed Tricia Caniliao wel. Als tweede understudy moest zij opdraven als Linda Wagenmakers en Caselyn Francisco vrij hadden of ziek waren. Die voorstellingen begonnen altijd loodzwaar omdat het publiek hoopt op de eerste keuze en het dan moet doen met nummer drie. Maar zij heeft net als Lorenz Martinez genoten van de kick als het publiek zich hoorbaar gewonnen gaf.

Martinez heeft zich uit het ensemble opgewerkt tot understudy van De Regelaar, de spil van de voorstelling. Dat betekende pas actie als Willem Nijholt én Bill van Dijk er niet waren. Van Dijk haakte een keer tijdens de voorstelling af toen zijn stem het begaf. Nadat hij zich moed had ingesproken met een 'Cool down, I know what I'm doing', verkleedde Martinez zich als een speer om Van Dijk in de volgende scène te vervangen. Het is het hoogtepunt uit zijn drie jaar Nederland.

Het Filippijnse contingent bestond aanvankelijk uit zeventien spelers, die knus bij elkaar woonden in een huis in Den Haag dat Van den Ende voor hen had gekocht. Een aantal is tussentijds uit de voorstelling gestapt om elders in Europa aan de slag te gaan of gaf toe aan de heimwee. Eén speler wist het nuttige met het aangename te verenigen door een samenlevingscontract met een Nederlandse jongen te sluiten.

De resterende groep heeft de afgelopen week het incasseringsvermogen van de buren nog één keer op de proef gesteld met een gigantisch feest in hun Haagse huis. Op 1 augustus moeten ze eruit. Voor degene die niet naar huis wil en nog geen nieuw werk heeft zijn de paniekweken aangebroken. Ondanks de rekbare kleurgrenzen bleek een rol in Elisabeth, de opvolger van Miss Saigon, te ver gegrepen. Het Oostenrijkse hof kende voornamelijk arische gezichten. Maar ze hebben ook al gesolliciteerd bij luchtvaartmaatschappijen en naar andere baantjes buiten het theater. Tot nu toe tevergeefs.

'Mister Joop' heeft in de loop der jaren heel wat problemen opgelost. Maar na 1 augustus, als de werkvergunning afloopt, houdt zijn bemoeienis op. Dat vindt niemand van de Filippijnen onredelijk. Zij hebben intensief taalonderwijs gekregen en hebben een schat aan musicalervaringen opgedaan. Verder werden ze gewezen op de audities voor een Engelse reisvoorstelling van Miss Saigon en een nieuwe lichting in Stuttgart.

Drie jaar lang hebben ze zes dagen per week gewerkt en, volgens Martinez, één dag geslapen. En elke zes maanden het vervelende bezoek aan de vreemdelingenpolitie. Daar zullen de vijf wanhopigen in ieder geval geen last meer van hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden