Trendsetters zijn moeilijk te vinden

Jazz..

Koen Schouten

Kom maar op, ik heb altijd al willen weten wat de meest bruisende jazzwebsite is. Waar je op de hoogte wordt gebracht van te gekke nieuwe bands en ontwikkelingen, met strakke foto’s en design. Zo’n plek die actueel is, waar je spannende ontdekkingen doet, gelijkgestemden ontmoet *

Ja, die bestaat dus niet. Het spijt me verschrikkelijk, maar het is treurig gesteld met de jazz op internet. Terwijl je zou verwachten dat zo’n fijnproeversgenre er bij uitstek geschikt voor is. De meeste sites zijn muffige gevallen, bevolkt door amateurs en puristen. In het beste geval zijn ze trendvolgend, maar een echte trendsetter is niet te vinden.

Nou, lekker dan. Is er echt geen uitzondering, of eentje die minder erg is dan de rest?

Ja, die is er gelukkig. All About Jazz is verreweg het meest in orde. Het is een Amerikaanse site die hoort bij de gelijknamige gratis jazzkrant die je onder meer in New York kunt krijgen. Alle clubs en concerten staan er in, aangevuld met interviews, cd-recensies en columns. De krant is ook in PDF-formaat te downloaden. De site is langzamerhand belangrijker geworden dan de krant, met een enorm archief, dagelijks vele nieuwe cd-recensies, een downloadwinkel en een forum.

Ah, een forum! Lekker elkaar vliegen afvangen over jazz.

Inderdaad. En ervaringen uitwisselen over concerten. Lezen op welke manier pianogod Keith Jarrett het publiek nu weer heeft geschoffeerd – kwaad weglopen als er tijdens zijn concert een vliegtuig overvliegt bijvoorbeeld. Het is inderdaad een beetje voor insiders. Dat is het nadeel van de site, ook omdat hij zo groot is. Je moet weten waarnaar je op zoek bent. De leuke dingen krijg je niet op een presenteerblaadje. Behalve op het jazzmoppenforum natuurlijk.

Vooruit, ééntje dan.

Een jazzmuzikant komt in de hemel. Tot z’n spijt kan hij er helemaal geen bekende jazzhelden vinden. Hij informeert bij Petrus hoe dat komt. ‘O, die zitten in de hel. Daar spelen ze elke avond.’ De jazzmuzikant verveelt zich kapot in de hemel, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus vraagt hij overplaatsing aan naar de hel. Na veel administratieve rompslomp is het zover.

Eenmaal aangekomen spoedt hij zich meteen naar de dichtstbijzijnde jazzclub. Daar staan alle grootheden waanzinnig te spelen: Charlie Parker, Dexter Gordon, noem maar op. In de pauze gaat de jazzmuzikant naar Miles Davis toe en vraagt hoe het zit. ‘Er zit een addertje onder het gras’, zegt Miles. ‘Na de eerste set komt er altijd een zangeres meedoen.’

Zangeressen zijn ook altijd het haasje bij jullie jazznerds! Maar ik hoorde laatst van een heel leuk nieuwe blog met muziek en filmpjes: http://shoutingjazz.radio6.nl. Is dat niet wat?

Daar kunnen we echt geen reclame voor gaan maken, want dat blog maak ik zelf. Wist je dat All About Jazz ook een Italiaanse editie heeft? Die is ook dik voor mekaar.

Koen Schouten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden