Treiteraar en naïeveling vormen mooie combinatie

Zijn bedje bij de KRO was gespreid. Bavo Galama mocht wat ideeën spuien, maar eigenlijk hoefde hij alleen maar elke week een aantal humoristische teksten voor Ook dat nog!...

Jeroen van Merwijk treitert al tien jaar in zijn eentje het publiek. Maar hij besefte dat het kunstje van de beroepskankerpit met gitaar wel eens te mager zou kunnen zijn om er nog veel langer mee door te gaan.

Galama en Van Merwijk, twee talenten die elkaar al eens voor de radio hadden gevonden in het, soms melige, maar altijd spraakmakende programma Magnolia. De een wat naïef en lief, de ander een vechtjas. Een mooie theatercombinatie dus.

Ze willen het zeker twee programma's met elkaar proberen. Hun eersteling Omgekeerde Wereld zit al behoorlijk in elkaar. Hun werkelijke karakters worden stevig aangedikt. Van Merwijk doet er nog een schepje chagrijn bovenop en Galama zet zich samenzweerderig met het publiek af tegen al dat bittere en soms onbegrijpelijke geschop van Van Merwijk. Hij stelt daar de romantiek van Ponypark Slagharen en het zorgeloze leven tegenover

Door de aanwezigheid van toetsenist/gitarist/zanger Galama is de voorstelling aanzienlijk muzikaler geworden dan de solo's van Van Merwijk. Deze is een fanatiek voorstander van simpel vormgegeven cabaret. Volgens Van Merwijk gaat alleen een cabaretier die niets te zeggen heeft druk rondlopen, over de grond kronkelen en gekleurde lappen uit de coulissen rukken. Toch heeft hij zich door Galama laten inspireren tot een dansje en een pittig tempo.

De basis is vertrouwd: het gevecht dat Van Merwijk elke avond weer levert met het 'domme publiek', en zijn zorgvuldig geschreven aanklachten. Dit keer over het tuig uit Nieuwegein, watjes als Dennis Bergkamp en risicoloze radiobazen. Ook tussen de regels door van een loflied op Freek de Jonge is een hoop cynisme verstopt.

Voor de pauze hapert het nog omdat het programma doorslaat naar Van Merwijks knorrigheid. Dan wordt zijn theatertruc erg doorzichtig. Hij sart meestal tot aan de pijngrens, maar gaat er soms overheen en dan werkt het niet meer. Als in de tweede helft Galama meer kans krijgt om zijn opgewekte kleuren eraan toe te voegen, staat er een aantrekkelijk duo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.