Transfer

Zijn laatste verkooplistigheidje mislukte, net doen alsof het voor honderd procent vast stond dat Canal+ alle Champions League-wedstrijden van Feyenoord ging uitzenden in de hoop dat de aanhangers van die club onmiddellijk een abonnement zouden nemen, en dus houdt Joop Daalmeijer het maar voor gezien bij deze betaalzender....

MARCEL VAN LIESHOUT

Hij wordt netmanager bij Nederland 1, de enige zender waarop geen sport te zien is. Nou ja, ik geloof dat de AVRO De Sterkste Man van de Wereld nog tot sport rekent, maar die omroep liet een tijdje terug Willem Duys nog als tenniscommentator opdraven, dus die kunnen we bezwaarlijk serieus nemen.

Wij spreken hier van een weldoordachte transfer. Joop Daalmeijer heeft helemaal niks met sport, zo heeft hij herhaaldelijk laten weten. Bij de aankondiging van zijn terugkeer naar de publieke omroep hoorde ik hem op de radio zeggen (kan ook op de tv geweest zijn; Hilversum heeft nu eenmaal de gewoonte nieuwe employees langs alle frequenties tot ons te brengen):

'Van voetbal word ik warm noch koud. Alleen cricket. Maar ja, cricket. De vier andere Nederlanders die ook om cricket geven ken ik persoonlijk.'

Iets vergelijkbaars meende ik altijd te kunnen zeggen over de abonnees van Canal+, althans diegenen die vanwege het contract tussen de KNVB en de betaalzender een abonnement hebben genomen: die vier andere (ja hoor eens, ik moest wel, qualitate qua) ken ik persoonlijk.

Maar mooi dat ik het mis heb. Het gaat werkelijk voortreffelijk met Canal+, verzekert de afscheid nemende directeur. Nee heus, gelooft u het nou maar. Kees Jansma binnengehaald, misschien komt er wel een fijn basketbalhoekje voor Mart Smeets. En ach, dat de NOS voorlopig alle rechten heeft op de grote sportevenementen die er werkelijk toe doen. RKC-Fortuna Sittard! Live! Op Canal+!

(vorig seizoen zond Canal+ ook avond aan avond wedstrijden uit de eerste divisie uit. Las in de regionale pers een schitterende zin van een journalist die onmiddellijk door de betaalzender in dienst moet worden genomen: 'RBC-Eindhoven werd 6-5, pure voetbalpropaganda, zo konden ook de honderdduizenden Canal+-kijkers concluderen.')

Let nu maar op, het is slechts een kwestie van tijd of Canal+ is dé toonaangevende zender voor de sportliefhebber. Zo beschouwd is het niet meer dan logisch dat de niets met sport hebbende Daalmeijer bij de publieke omroep terugkeert. Hij vlucht, nog net op tijd.

Ik hoorde de nieuwe netmanager spreken en zag ineens weer Jos Staatsen voor me, Peter Groenenboom, flap-overs, dia-projecties over winstverwachtingen, decoders als Colaflesjes. En schreef op mijn verlanglijstje: meer wijsheid bij de KNVB.

Marcel van Lieshout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden