Tot rust komen in een massagestoel van Emmeline de Mooij

Bij het werk van Emmeline de Mooij in Galerie Andriesse Eyck mogen bezoekers in een massagestoel naar hypnotiserende filmpjes kijken. Als ze hun ogen kunnen openhouden, tenminste.

Rutger Pontzen
Emmeline de Mooij, Beeldende Kunst Prijs in 2014. Beeld Tom Haartsen/ Stedelijk Museum Schiedam
Emmeline de Mooij, Beeldende Kunst Prijs in 2014.Beeld Tom Haartsen/ Stedelijk Museum Schiedam

'Even een dutje doen.' De stem spreekt zacht en rustig als van een yogalerares tijdens een retraiteweek op een Zuid-Franse boerderij.

'Dekentje erover en ogen dicht.' Wie ooit aan een ontspanningsoefening is begonnen, weet hoe lastig het is om te tot rust te komen, zelfs al staat er een massagestoel tot je beschikking. 'Shit, maar ik heb koude voeten, zo kan ik niet slapen.'

Emmeline de Mooij
#satisfyingslime
t/m 3/3, Andriesse Eyck Galerie
Amsterdam

In Galerie Andriesse Eyck in Amsterdam staat zo'n massagestoel. Luxe uitgevoerd in stemmig beige en voorzien van alles wat een oververhitte geest tot bedaren kan brengen: zachte armleuningen en een voetenzak waarin ledematen worden gekneed, plus de zetel zelf die hoofd, rug en achterwerk ontspant.

Door de koptelefoon is kunstenaar Emmeline de Mooij te horen. 'Drie keer diep in- en uitademen. Innnnn en uuuuuit. Innnnn en uuuuuit.' Voor wie de ogen toch open weet te houden, draait er een video waarin vingers met gekleurde nagellak in paarse en groene smurrie kneden. Lekker vies en hypnotiserend tegelijk.

Emmeline de Mooij heeft een naam hoog te houden als het om participerende kunst gaat; van bezoekers deelname wordt deelname verwacht. Dit soort werk kwam eind jaren negentig op; toen kon je overal je hand laten lezen, je voeten laten masseren, van de glijbaan omlaag roetsjen, wandelen in de mist en Thaise soep eten met de kunstenaar. In die traditie komt De Mooijs massage niet uit de lucht vallen.

De Mooij, in 2014 een van de genomineerden voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs, is bekend van haar performances waarin ze therapeutische sessies houdt met, ja met wat al niet? Een hofsleep uit een modecollectie, een grootformaat piepschuimen hoofd in een rolstoel of een landschapsschilderij van Carel Willink, sessies die ze twee jaar geleden in het Centraal Museum opvoerde. De Mooij voegt daar nu een weldadige aflevering aan toe.

'Als het maar lukt, anders kom ik de dag niet door.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden