Tot je een ons weegt

Het succes van Wii Fit heeft geleid tot een hausse aan fitnessgames met allerlei hulpstukken. Helpt al dat geploeter op de balansplank?...

Door Peter van Ammelrooy

Publicitair heeft Michael Torchia zijn zaakjes op orde. Begin dit jaar verbond de lifestyle-coach van beroemdheden als Al Pacino zijn naam aan een collectieve rechtszaak tegen het toen populairste speelgoed in de VS. Dat was de Wii Fit, een computerspel voor de Wii-spelcomputer dat gamers laat zweten met aerobics en yoga.

‘Net als de tabaksfabrikanten geeft Nintendo een vals beeld van zijn product en zwijgt het over mogelijke gevaren’, zei Torchia. Na een storm van protesten zwakte hij zijn woorden af. Torchia vond dat de Japanse spellenmaker Wii Fit niet moest aanprijzen als een fitnessapparaat en bepleitte betere instructies, ‘zodat niemand zich bezeert’.

De verkoop van Wii Fit heeft er niet onder geleden. In ruim anderhalf jaar zijn er wereldwijd 22,6 miljoen stuks verkocht. Het is het op een na best verkopende computerspel van het jaar. Nu ligt het vervolg in de winkel, Wii Fit Plus – met caloriemeter en nieuwe balansspellen zoals Rythm Kung Fu.

Het succes is grotendeels te danken aan de Balance Board die Nintendo bij de originele Wii Fit levert. Dit is een wit plastic plateau waarop de speler staat terwijl hij instructies op zijn televisiescherm volgt. Sensoren in de balansplank en in de stuurpookjes van de Wii vertalen de bewegingen van de speler in bewegingen van poppetjes in het spel. Het plateau meet ook zijn gewicht en berekent de bodymass-index om te waarschuwen voor overgewicht.

Het succes van Wii Fit heeft geleid tot een hausse aan fitnessgames. Zo verscheen bij Electronic Arts dit jaar Sports Active, waarbij een weerstandsband is ingesloten voor extra inspanning. Ubisoft levert bij Your Shape een camera die de houding controleert.

Helpt al dat geploeter op de balansplank? Juist vorige week maakte de University of Wisconsin de resultaten bekend van een beperkte studie. De onderzoekers gingen na wat een training met zes aerobicsonderdelen uit Wii Fit met je doet. Hun conclusie: ‘Het is een matige workout.’

‘Step-aerobics kan heel goed werken’, zegt onderzoeksleider John Porcari. ‘Maar normaal stap je daarbij op een verhoging van 15 centimeter. De Balance Board is amper 4 centimeter hoog, dus je verbrandt veel minder calorieën dan je bij een echte stepoefening zou doen.’

De wetenschappers bevelen voor gamers die met de Wii willen fitnessen een andere titel aan: Wii Sports. ‘Dan moet je veel meer heen en weer springen en word je niet beperkt omdat je op de balansplank moet staan.’

Porcari’s onderzoek bevestigt de bevindingen van een eveneens kleinschalige studie die twee jaar geleden in de British Medical Journal verscheen. Daaruit bleek dat kinderen die een actief computerspel doen meer calorieën verbranden dan kinderen die een game spelen waarbij ze op de bank blijven zitten. Maar het verschil is ‘verwaarloosbaar’. Het droeg niet bij aan de portie fysieke inspanning die elk kind dagelijks zou moeten verrichten.

Het University of Oklahoma Health Sciences Center is iets optimistischer. Een flink partijtje exergaming kan hetzelfde effect hebben als een stevige wandeling. Dat lijkt veel, maar de proefkonijnen in Oklahoma verbrandden uiteindelijk maar drie keer meer calorieën dan de controlegroep die voor de tv mocht hangen.

Voor de Finse overheid maakt dat allemaal niks uit. Die is zo overtuigd van de zegeningen van fitnessgames, dat zij deze zomer voor 300 duizend aan Wii’s en Balance Boards heeft gekocht.

De grootste vijand van het Finse leger is namelijk niet de Rus, maar de zwaarlijvigheid onder zijn dienstplichtigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden