boekrecensiekort

Tot de verbeelding sprekende schetsen over fascinerende personages

Peter Swanborn

Een van de mooiste verhalen in De fluistering van de sterren van de Egyptische schrijver en Nobelprijswinnaar Nagieb Mahfoez (1911-2006) is ‘De storm’. Midden op de dag steekt er een zandstorm op en iedereen denkt dat het einde der tijden is aangebroken. Als tegen middernacht de storm gaat liggen, blijkt dat in de chaos menig huis is leeggeroofd. De dieven hebben hun kans gegrepen en ‘er werd zelfs gezegd dat zij het waren die de wind hadden aangewakkerd en van zijn plek in de hemel naar beneden hadden gehaald’.

Bijgeloof tiert welig in de oude buurt van Caïro, waar de schrijver opgroeide. Met milde spot tekent hij zijn buurtgenoten, de jonge Nabka die zich tegen de imam verzet, de straatarme Zakiyya die het gemunt heeft op meester Oesmaan, handelaar in wandelstokken en paraplu’s, tevens de vader van haar kind, al wil hij dat niet toegeven. Het zijn fascinerende personages, levensecht doordat ze het zichzelf zo moeilijk maken. Sommige verhalen zijn niet meer dan schetsen, maar juist de open plekken spreken tot de verbeelding.

null Beeld Jurgen Maas
Beeld Jurgen Maas

Nagieb Mahfoez: De fluistering van de sterren. Uit het Arabisch vertaald door Djûke Poppinga, met een nawoord van Richard van Leeuwen. Jurgen Maas; € 20.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden