Topprijs voor atlas Blaeu

Een exemplaar van de Atlas Major van de 17de-eeuwse uitgever Joannes Blaeu is verkocht voor 831 duizend euro. Het wordt geroemd als het mooiste Nederlandse drukwerk ooit.

Yannick Verberckmoes
null Beeld Sotheby's
Beeld Sotheby's

Veilinghuis Sotheby's in Londen heeft dinsdag een exemplaar van de Atlas Major geveild, een van de belangrijkste atlassen uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Het monumentale werk kwam uit de nalatenschap van ondernemer, miljardair en filantroop Paul Fentener van Vlissingen (1941-2006). De reeks van elf boeken die samen de Atlas vormen ging weg voor een kleine 831 duizend euro, bijna het dubbele van de hoogst geschatte opbrengst van 457 duizend euro.

De Atlas Major of Grooten Atlas, ooit omschreven als het mooiste werk dat ooit door een Nederlandse boekdrukker is vervaardigd, is een van de eerste atlassen die de volledige wereld besloegen, voor zover die toen bekend was. Het grootste deel gaat over Europa, maar ook Amerika, China en Zuid-Amerika komen gedetailleerd aan bod.

(Tekst gaat verder onder foto).

null Beeld Sotheby's
Beeld Sotheby's

Hoofdcartograaf

De Atlas is samengesteld in 1662 door de bekende Amsterdamse cartograaf en uitgever Joannes Blaeu (1598-1673) en bevat 594 kaarten en bijna drieduizend pagina's tekst. Veel van de kaarten zijn getekend door zijn vader Willem Blaeu, die net als zijn zoon hoofdcartograaf was van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Vanwege hun belang van hun werk voor de scheepvaart, werden de cartografen goed betaald door de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en de VOC.

Atlassen werden in die tijd vaak gedecoreerd met kostbare stoffen als goud en karmozijn en dienden even goed om mee te pronken. Volgens de website Antiquarian Blog News kostte een gekleurde versie van deze atlas in de 17de eeuw evenveel als een schilderij van Rembrandt.

De Atlas Major die gisteren in Londen geveild is, behoorde tot de collectie van Paul Fentener van Vlissingen (1941-2006). Deze Nederlandse ondernemer, was topman van familiebedrijf en handelsconcern (SHV), dat wereldwijd actief is. Daarnaast was hij onder meer columnist en cultuurminnaar. Als natuurbeschermer richtte hij een aantal wildparken op in Afrika.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden