Topdirigent wil in Londen beter concertgebouw

Simon Rattle in februari in Londen Beeld getty
Simon Rattle in februari in LondenBeeld getty

Londen heeft prachtige musea en theaters, maar een concertzaal met een voortreffelijke akoestiek ontbreekt nog in de Britse hoofdstad. Bespottelijk, vindt Simon Rattle. De dirigent wil dat de stad snel een nieuw concertgebouw gaat bouwen.

Met dat voorstel kwam de wereldberoemde Rattle toen hij onlangs met de Berliner Philharmoniker optrad in Londen. De geruchten gaan dat de 60-jarige musicus over drie jaar chef wordt van het London Symphony Orchestra (LSO), op voorwaarde dat er een plek is waar zijn Bruckners en Beethovens optimaal klinken.

De Londense concertzalen kampen al jaren met een akoestisch probleem. Het geluid in de betonnen Royal Festival Hall, gebouwd in de jaren vijftig, klinkt als een cd: scherp en helder, maar zonder veel warmte. Bijkomend probleem is dat de aanwezigen met regelmaat een trein voorbij horen denderen.

Droge en bedrukte akoestiek

De Barbican, het thuis van het LSO, heeft een droge en bedrukte akoestiek, terwijl het geluid in de Royal Albert Hall als beroerd bekendstaat. Birmingham, Rattle's oude werkplek, heeft een betere concertzaal. 'Wanneer je als Londenaar een Bruckner of Sibelius wil horen, kun je beter de trein pakken', schreef musicoloog Phil Sommerich al eens.

Rattle vergeleek de werkomstandigheden voor een toporkest in Groot-Brittannië met de wildste uithoeken van de sciencefiction. 'Je hebt geen idee hoe wonderschoon een orkest als het LSO kan klinken in een goede hal.'

Burgemeester Boris Johnson en minister van Financiën George Osborne steunen Rattle's plan, dat zo'n 130 miljoen euro zou gaan kosten.

Voor -en tegenstanders

Tegenstanders zijn er ook. 'We hebben niet het beste nodig,' schreef recensent Ivan Hewett in The Daily Telegraph, 'om muziek te waarderen. We hebben een akoestiek nodig die goed genoeg is om de muziek niet in de weg te staan.' Andere critici wezen erop dat er beter miljoenen kunnen gaan naar het muziekonderwijs dat de laatste jaren onevenredig zwaar is getroffen door de bezuinigingen.

De kosten van een nieuw concertgebouw in Londen worden geschat op 130 miljoen euro, maar de ervaring leert dat de bouw van muziekpaleizen vaak duurder uitvalt. Hamburg hoopt volgend jaar zijn Elbphilharmonie te openen, dat 800 miljoen euro gaat kosten in plaats van 77 miljoen. In januari werd de Philharmonie van Parijs in gebruik genomen. Kosten: 390 miljoen euro, in plaats van 170 miljoen. In2009 opende in Kopenhagen het Koncerthuset, waarvan de kosten onbedoeld opliepen tot bijna 300miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden