Top Publieke Omroep: meer vrouwen in programma's

De Publieke Omroep wil meer vrouwen in beeldbepalende nieuws- en praatprogramma's zoals Pauw & Witteman, De Wereld Draait Door, Nieuwsuur en het NOS Journaal. Daarom wordt een groslijst opgesteld van vrouwen die door hun expertise, spreekvaardigheid en positie geschikt zijn en die zelf ook wel op de televisie willen.

Meer vrouwen bij bijvoorbeeld DWDD, dat wil de top van de Publieke Omroep. Beeld VARA

Nu is slechts eenderde van degenen die sprekend in beeld komen vrouw. 'Dat is te weinig', zegt Shula Rijxman, bestuurder van de NPO, de overkoepelende organisatie van de Publieke Omroep. De Publieke Omroep moet volgens de prestatieovereenkomst met de overheid in de programma's een afspiegeling zijn van de samenleving. Strikt genomen zou daarom op de drie publieke netten de helft van alle gasten vrouw moeten zijn, maar zover wil Rijxman niet gaan. Wel moet er een 'merkbare verbetering' te zien zijn.

Rijxman: 'Dus ik ben niet tevreden als volgend jaar in nieuws- en opinieprogramma's 33,5 procent vrouw is, in plaats van de 33 van nu. Dan moet er meer gebeuren. Want zolang de experts, columnisten en anderen op tv voor het overgrote deel mannen zijn, laten we geen evenwichtig beeld van Nederland zien.'

BBC
De aanpak is gebaseerd op een methode van de BBC, die eerder al gericht op zoek ging naar goede vrouwen voor prominente programma's. Volgens Rijxman hebben de redacties van diverse programma's hun medewerking al toegezegd, zoals het NOS Journaal, De Wereld Draait Door, Nieuwsuur, EenVandaag, Altijd Wat en Debat op 2.

Vooral op het gebied van financiën en economie, technologie en innovatie, wonen en duurzaamheid voeren mannen op televisie het woord, vaak omdat geschikte vrouwen niet op tijd worden gevonden.

De NPO is daarom al op zoek naar vrouwelijke analisten, experts en topbestuurders. Het opstellen van een groslijst gebeurt in samenwerking met onder meer Women Inc., een organisatie die streeft naar meer vrouwen op belangrijke posities. De redacties van de programma's kunnen uit die groslijst vervolgens hun eigen gasten selecteren.

Niet eenvoudig
Door het nog steeds beperkte aantal topvrouwen in Nederland, is de missie niet eenvoudig. Van de hoogleraren is nog geen 15 procent vrouw, bij de topambtenaren is het een kwart en in de top van het bedrijfsleven maar net 10 procent. Rijxman: 'Mirjam Sijmons van de ANWB-directie bijvoorbeeld is heel goed. Maar als daar iets aan de hand is, zie je de baas zelf, Guido van Woerkom. En Caroline Princen zit wel in de top van ABN Amro, maar Gerrit Zalm blijft het gezicht.'

Meer hierover vandaag in de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden