Top NRC weggestuurd, redactie eist opheldering

AMSTERDAM Het personeel van NRC Handelsblad en nrc.next eist opheldering over het vertrek van hoofdredacteur Birgit Donker en uitgever Gert Jan Oelderik....

Zij kondigden maandag hun vertrek aan vanwege een onderling conflict over de journalistieke autonomie. Mede-eigenaar en president-commissaris Derk Sauer vroeg het duo daarop hun functie neer te leggen.

De redactie van de kranten reageerde maandag geschokt op het opstappen van de hoofdredacteur en de uitgever. ‘Wij voelen ons beroofd van onze hoofdredacteur en eisen opheldering van de raad van commissarissen over haar vertrek. Het ontbreekt ons aan heel veel informatie’, stelt voorzitter Wubby Luyendijk van de redactieraad, na een spoedbijeenkomst van de redactie. De redactie legt zich vooralsnog niet neer bij het vertrek. Voor vandaag zijn diverse bijeenkomsten gepland, ook met ondernemingsraad en commissarissen.

Donker en Oelderik leggen per 1 juli hun functie neer vanwege ‘een interpretatieverschil over het borgen van de journalistieke autonomie van de redactie’, zo werd maandag bekend gemaakt. NRC Media werd onlangs overgenomen door investeringsmaatschappij Egeria en de aandeelhouders van tv-zender Het Gesprek, onder wie Derk Sauer, die president-commissaris werd. Sauer wilde maandag niet nader ingaan op het vertrek. ‘Het gaat om een discussie binnen de directie, waar wij los van staan. We vinden het buitengewoon spijtig dat dit zo is gelopen.’ Volgens Sauer ligt het niet aan spanningen tussen hem en de hoofdredacteur. ‘Ik heb een prima relatie met mevrouw Donker. Daar heeft het niet aan gelegen’, zegt Sauer, die bekend en vermogend werd als uitgever in Moskou.

De nieuwe directeur-uitgever wordt Hans Nijenhuis (47). De oud-chef van nrc.next is voorgedragen door de raad van commissarissen. Sauer en Nijenhuis kennen elkaar nog uit Moskou, waar Nijenhuis eerder correspondent was voor NRC Handelsblad. Nijenhuis was in 2006 ook kandidaat om hoofdredacteur te worden van de krant, toen Donker werd benoemd. Hij vertrok vorig jaar na 22 jaar bij NRC naar De Bezige Bij, waar hij Robert Ammerlaan moest opvolgen als baas.

Donker (45) werkt sinds 1991 bij NRC Handelsblad . Ze werd in 2006 hoofdredacteur als opvolger van Folkert Jensma. Ze gaat weer schrijven voor de krant. Wie de nieuwe hoofdredacteur wordt, is nog onduidelijk. Dat beslissen Nijenhuis – wiens voordracht nog moet worden goedgekeurd door de ondernemingsraad – en de redactieraad van de kranten. Oelderik (45) was sinds 2008 uitgever van NRC Media. Oelderik en Donker leidden vorig jaar de verzelfstandiging van NRC Media bij de overname van PCM door de Belgische Persgroep, de eigenaar van onder andere de Volkskrant. NRC Media moet ook nog op zoek naar een nieuwe chef voor nrc.next. De huidige chef Titia Ketelaar, die Nijenhuis opvolgde, wordt correspondent in Londen.

Bij een ander bedrijf van Derk Sauer, de uitgeverij Nieuw Amsterdam, werd maandag de tweekoppige directie op non-actief gesteld, vanwege een conflict over de financiële verslaggeving. Interim-directeur Paul van der Zanden neemt de leiding over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden