Top & Flop

Top & Flop: RTL's Galjaard plotseling hoeder van goede smaak

Een gesprek met respect en de hypocrisie van RTL's programmadirecteur.

Gordon en Erland Galjaard Beeld null
Gordon en Erland Galjaard

Top

Zaterdag at gastheer Theo Maassen in het VPRO-programma 24 uur met... een Bossche bol met Abdul-Jabbar van de Ven. De in Brabant geboren prediker bekeerde zich als jongen van 14 tot de islam.

In 2004 kreeg hij het aan de stok met Nederland nadat hij in een tv-gesprek met Andries Knevel had gezegd niet te zullen rouwen om een eventueel overlijden van Geert Wilders. In dagblad De Gelderlander zei hij 'ergens wel blij te zijn' met de dood van Theo van Gogh. Van de Ven moest onderduiken. Tegenwoordig woont hij in Manchester.

Nu past hij wel op met het doen van dergelijke uitspraken. 'Leven en laten leven', is inmiddels zijn strijdleus. Atheïst Maassen wilde de radicale moslim graag geloven, maar hoe zat het dan met homo's en heidenen? Stof tot nadenken: 'Hoe tolerant ben je tegenover de mensen die niet tolerant zijn?'

Van de Ven zei mannenliefde te zien als zonde die onmogelijk in de genen besloten kon liggen. Maassen: 'Als mensen door Allah gemaakt zijn, dan heeft Allah ook heel wat homo's op de wereld gezet. Dan zie ik het toch meer als productaansprakelijkheid.'

En de dode vader van Van de Ven, was die in hemel of hel? Die discussie strandde bij: 'Als je er toch niet in gelooft, waarom maak je je er dan zo druk over?'

Het waren de gebruikelijke thema's die het debat lieten vastlopen, vond de gast de volgende ochtend. Hoe ze verder moesten met elkaar, dát wilde hij bespreken. Niet vechten, wel stoeien, opperde Maassen. Veel sjoelen samen, geloofde zijn tegenpool.

En ondertussen de tijd nemen voor een stevig, maar respectvol gesprek, zoals je dat op tv weinig ziet.

Abdul-Jabbar van de Ven Beeld null
Abdul-Jabbar van de Ven

Flop

In een reeks columns op de site van Broadcast Magazine wierp Erland Galjaard zich vorige week op als hoeder van de goede smaak. Een ethisch reveil van de programmadirecteur van RTL, dat was weer eens wat anders.

Op 4 december toonde Galjaard zich geschokt over Brandpunt, dat aandacht had geschonken aan Met open armen, een (omstreden) adoptieprogramma van RTL. Galjaard was geschokt door de 'felle, tendentieuze en weinig journalistieke benadering van het ooit zo betrouwbare actualiteitenprogramma'.

Op 5 december zette hij zijn aanval voort. Het moest afgelopen zijn met al dat leedvermaak op tv. Bedroefd constateert hij dat het entertainmentnieuws van karakter is veranderd.

'Ook hier: harder, confronterender, persoonlijker, meer details. Met als nieuwe, recente voorbeelden de zaak Masmeijer (Frank M.), de boedel van Moszkowicz en Onnogate. Een nieuw dieptepunt wat mij betreft. Is er dan niemand die zich bij het opnieuw tonen van de onnodige (en illegale?) beelden afvraagt of ouders, familie, vrienden hier niet onbarmhartig mee geraakt en gekwetst worden?'

Is er een lezer die nu niet denkt: RTL Boulevard? Iemand die bij deze woorden niet Albert Verlinde voor zich ziet als deze weer eens met een vroom gezicht een privékwestie onder de aandacht brengt, waar naast het slachtoffer zelf, ook ouders, familie en vrienden onbarmhartig mee gekwetst worden?

Terwijl dit icoon uit de RTL-stal wroet in privélevens, stoort Verlindes baas zich aan mensen die RTL beschuldigen van effectbejag. 'Het allerbelangrijkste dat in dit soort gevallen over het algemeen vergeten wordt, is de (persoonlijke) motivatie van ons makers. De motivatie om met ons werk, tv maken, echt iets te betekenen voor de medemens.'

Arme medemens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden