Top & Flop: Henry Schut & ons Royke

Sportpresentator met goede statistieken en tipgevers die dingen zeggen die wij niet zeggen. Wie is er deze week top, en wie een flop?

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

Top: Henry Schut

Donderdagochtend kwam het besef. Nee, het was weer niet gelukt om wereldkampioen te worden of - op het lijstje persoonlijke doelstellingen - te trouwen met Klaas-Jan Huntelaar, maar daar ging het niet om. Dat leed was te dragen, zij het na een nacht zachtjes huilen met het hoofd onder het dekbed.

Het inzicht van donderdagochtend was grootser en tragischer, zo tussen de vierde en vijfde hap van de troostboterham in: het plotselinge besef dat er zoiets is als een leven zonder Henry Schut en, erger nog, dat dat leven rap weer zou beginnen.

Henry was er de afgelopen maand altijd. Voor de 5-1 winst op Spanje en na het verlies tegen Argentinië. Bij de liefdeloze diepvriespizza op de bank en het doodgeslagen bier in het café. De wereld kon vergaan en leek dat soms ook te doen, maar Henry zat er elke dag weer. In de woonkamer van Studio Brasil, het lichaam in een perfecte hoek van 90 graden en de baard op 3 millimeter getrimd - de sportverslaggever is nou eenmaal geen man van verrassingen.

Bij grijsaards op ramkoers hield hij het tapijt rimpelloos. 'Delen jullie die mening?', vroeg hij onbewogen aan Mart Smeets en Theo Reitsma nadat Tom Egbers vanuit Brazilië witheet had uitgelegd wat 'Televisie! Anno! Nu!' is. Henry spreekt van 'een zinderende wedstrijd' alsof hij een pond trostomaten bestelt en dat is juist zo goed. In een wereld gedomineerd door schreeuwende romantici is iemand die alleen luistert en vragen stelt een welkome afwisseling. Statistici telden bovendien 0 versprekingen, 0 stemverheffingen en 92 procent passzuiverheid. Het is te hopen dat hij volgend WK weer wordt geselecteerd.

Henry Schut. Beeld anp
Henry Schut.Beeld anp

Flop: Roy Donders

De trukendoos die de media ter beschikking hebben om speculaties te brengen is rijk geschakeerd. Kwaliteitskranten passen steeds vaker de meta-list toe om roddelnieuws de kolommen in te smokkelen. Wat zegt het over ons dat we zo duiken op de breuk tussen Rafael en Sylvie? Dat werk.

Andersom doet de roddelpers minder moeite om het gebrek aan harde feiten te verhullen. 'Ophef over Roy Donders', kondigde Maarten Steendam van Privé TV aan, de achterklapfilmpjespoel van Telegraaf.nl. 'Niet over zijn juichpakken of zijn carrière, daar is niet mis mee, op zich, maar over zijn familie.'

Wat is er aan de hand? 'Het is een gevaarlijk onderwerp', zei Jan Uriot, de Albert Verlinde van Privé, een tikkeltje schuldbewust. 'Ik zeg het dus niet, jij zegt het niet, De Telegraaf en Privé zeggen het niet, maar wij krijgen tips binnen dat de moeder die wij steeds zien, Nel, niet zijn moeder is.' Volgens de tipgever - 'die ons steeds belt' - is zijn zus Roys echte moeder. 'Zij zou op 15-jarige leeftijd bezwangerd zijn.'

Uriot spreidde zijn armen en waste zijn handen in onschuld. Dat was tot dusver het verhaal, maar: 'Wij gaan dit onderzoeken.' Hij benadrukte nog eens dat hij ook maar een tip binnenkreeg. Dit was alles wat hij nu kon zeggen. Of nee, hij zei het niet, maar die tipgever dus.

'Ik vind het een goed verhaal', besloot de man die voor presentator doorging. Wij knikten instemmend - hier werd journalistiek baanbrekend werk verricht. Voortaan kun je iets zeggen zonder het te zeggen. Handig.

Tot op heden heeft het onderzoek van Privé TV geen follow-up opgeleverd. Zo, konden we als serieuze krant toch weer mooi over ons Royke schrijven.

Roy Donders Beeld anp
Roy DondersBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden