Top & FlopVan deze week

Top & flop: De triomfen van Nieuwsuur en de tegenvallende kijkcijfers van Twan Huys

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. Deze week: heel goede journalistiek in schrale tijden, maar ook niet zo beste schrijverij.

TOP

Presentatoren Jeroen Wollaars en Saïda Maggé draaien moeiteloos mee als nieuwkomers binnen het Nieuwsuur-team. Beeld ANP
Presentatoren Jeroen Wollaars en Saïda Maggé draaien moeiteloos mee als nieuwkomers binnen het Nieuwsuur-team.Beeld ANP

Poolse arbeidsmigranten frauderen op grote schaal met uitkeringen, onthulden Nieuwsuur-verslaggevers Siebe Sietsma en Christel Voorn op 3 september.

Een week later was het opnieuw raak bij het actualiteitenprogramma. ‘Gematigde’ rebellenbewegingen die Nederland in Syrië ondersteunt zijn helemaal niet gematigd, bleek uit maandenlang onderzoek van Milena Holdert (Nieuwsuur) en Ghassan Dahhan (Trouw). De bewegingen maken zich schuldig aan verkrachtingen, standrechtelijke executies en nog veel meer ellende.

In tijden waarin de NPO snoeit in journalistieke tv-programma’s als Zembla, Brandpunt+, Tegenlicht en Andere Tijden, toont Nieuwsuur hoe belangrijk een grondige controle van ‘de macht’ is. We zagen een falende overheid: het ministerie van Sociale Zaken deelde essentiële informatie niet met de Tweede Kamer, het ministerie van Buitenlandse Zaken nam, op grond van onvolledige informatie, foute beslissingen.

De scoops zijn des te knapper gezien de roerige tijden die Nieuwsuur achter de rug heeft. Presentator Joost Karhof en eindredacteur Ed Ribbink overleden kort na elkaar, beiden onverwacht. Presentator Twan Huys vertrok naar RTL. Jeroen Wollaars en Saïda Maggé, de vervangers van Huys en Karhof, draaien moeiteloos mee.

Ook Nieuwsuur moet volgend jaar bezuinigen, zei presentator Mariëlle Tweebeeke tegen NRC. Je vraagt je af wat je moet doen om aan de bezuinigingsdrift van de NPO te ontkomen.

Gijs Beukers

FLOP

 Presentator Twan Huys tijdens zijn talkshow RTL Late Night dat vecht tegen laagterecords. Beeld ANP
Presentator Twan Huys tijdens zijn talkshow RTL Late Night dat vecht tegen laagterecords.Beeld ANP

‘Nog even en Brandpunt+ heeft meer kijkers dan RTL Late Night’, twitterde Hans Laroes woensdag. Laroes is hoofdredacteur van KRO-NCRV. Geintje of sneer, dat was de vraag. Een dag eerder was bekend geworden dat bij de journalistieke tv-afdeling van KRO-NCRV 24 van de 40 banen verdwijnen. Dit terzijde.

Journalisten zijn bezeten van kijkcijfers. RTL Late Night is de klos. Dat was al zo toen Humberto Tan nog aan tafel zat, toch, Angela de Jong? Met Twan Huys als presentator is er helemaal geen houden meer aan. De beste man is net begonnen, maar daar trekt niemand zich wat van aan.

Er gaat geen dag voorbij of een journalist werpt een blik op de kijkcijfers van de avondprogramma’s, concludeert dat winst van RTL Late Night is uitgebleven, wrijft in de handen, checkt het cijfer van concurrent Pauw, streept een paar niet zo heel erg bekende programma’s aan die beter zijn bekeken en tikt een stukje met de kop ‘RTL Late Night noteert weer laagterecord.’ (Het ANP, woensdag.)

Stap 2: RTL om een reactie vragen, zodat het bericht kan worden aangevuld: ‘De zender houdt alle vertrouwen in het programma.’

Je hoort en ziet overal dat het slecht gaat met RTL Late Night, vatte een presentator van kijkcijferkanon Telegraaf-video het woensdag samen. Nee! Echt?

Paul Onkenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden