top en flop rob zijlstra en BN De Stem

Top en flop: verslaggever brengt zelf de krant rond en BN De Stem bombardeert bange FvD’er tot nieuws

Rob Zijlstra. Beeld Filmbeeld

Top

Bent u een van onze zes abonnees met een papieren krant in Onderdendam (dank!), dan heeft u nu een bijzonder toegewijde bezorger. Dat is namelijk Rob Zijlstra, al even veel jaren verslaggever bij het Dagblad van het Noorden als er abonnees van landelijke kranten in Onderdendam wonen: tweeëndertig. 

Toen Zijlstra merkte dat in zijn dorp zijn krant (35 abonnees) niet op tijd in de bus lag, omdat de vaste bezorger zijn pols had gebroken én niet kon worden vervangen, besloot hij zelf een paar weken op de fiets te stappen. De andere dagbladen doet hij erbij. Na zijn dienst begint zijn werkdag als rechtbankverslaggever.

We kunnen, als we prangende problemen zien, ach en wee roepen, klagen bij de koffie-automaat, maar we kunnen ook van onze luie krent komen en dat is meer de school-Rob Zijlstra. Het grotere probleem, weet hij goed uit te leggen: een schreeuwend tekort aan bezorgers. Elke uitgever kampt ermee in deze tijd van grote werkgelegenheid en internetwinkelen. En dat heeft consequenties, want Nederlanders zijn – voor zover ze papier nog niet hebben verruild voor hun telefoon – geen kioskgangers. Nederlanders willen de krant in verwassen Hema-onderbroek, de slaap nog aan de ogen gekoekt, van de mat vissen. En dat kan alleen dankzij alle trouwe bezorgers. En in Onderdendam nu even dankzij Rob Zijlstra.

Kustaw Bessems

Flop

Een man genaamd Jo van der Velpen stapte dinsdag in de trein bij Roosendaal en voelde zich onveilig. Er was een andere reiziger in de coupé die op hem dreigend overkwam. De reiziger was niet agressief of onaardig tegen hem. Nee, het uiterlijk was eng. De reiziger zat verstopt onder een nikab.

Nadat Van der Velpen tevergeefs de conducteur had gemaand de moslima te verwijderen – de NS mag niet handhaven op het boerkaverbod – besloot hij zelf uit de trein te stappen. Om zijn daad van verzet op te luisteren en zijn gemiste afspraak enigszins te compenseren, belde hij de media.

BN De Stem stuurde direct een cameraploeg eropaf. Binnen een paar quotes sprak Jo van der Velpen zichzelf tegen. Ja, hij was bang geweest. Maar hij had ook uit ‘principiële overwegingen’ geklaagd. Jo van der Velpen was, zo gaf hij toe, FvD-stemmer.

Dat Van der Velpen zijn politieke agenda wil bevorderen, kun je hem moeilijk kwalijk nemen, al is zijn toneelspel tamelijk genant. Maar waarom komt de lokale krant opdraven als iemand een persoonlijke principiële keuze maakt? 

Sturen ze dan ook een camera als een vrouw de trein verlaat omdat een man zich aan haar vergrijpt? Of is dat geen nieuws? Het lastige van echte problemen: die komen wel vaak voor. 

Haro Kraak

In een  eerdere versie van dit artikel stond dat er tweeëndertig Volkskrant-abonnees met papieren krant wonen in Onderdendam. Dat zijn er zes. Tweeëndertig abonnees hebben een landelijke krant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden