MediaTop en flop

Top en flop: Marieke van de Zilver tegen Baudet en Emma Wortelboer als rorschachtest voor Nederland

RTL-journalist Marieke van de Zilver.

Top: 

Literair essayist Thierry Baudet was zich van geen kwáád bewust toen hij een essay schreef over het oeuvre van Michel Houellebecq. De commotie over de vrouwenemancipatie-passages had hij écht niet verwacht.

Het was Houellebecq die vrouwenemancipatie in het licht van 'doorgeschoten individualisering’ ter discussie stelt, drukte hij journalisten op het hart, niet híj. Heus, Baudet was slechts een doorgeefluik.

Maar toen liet hij zich dinsdag voor draaiende camera’s door RTL-journalist Marieke van de Zilver interviewen. En zij wilde het toch nog even hebben over die emancipatie van de vrouw. Bleek uit dat essay niet eigenlijk dat Baudet die vermeende opvatting van Houellebecq deelt?

Baudet grijnsde en herhaalde nog eens dat hij alleen maar de vragen van Houellebecq wilde opwerpen. ‘Welke antwoorden zou u dan geven op de vragen die hij stelt?’ vroeg ze koeltjes. Baudet verwees weer naar zijn essay.

‘Ik vraag het u als politicus, niet als romancriticus,’ reageerde Van de Zilver streng en volhardend. Zo ging het ruim tien minuten door. Baudets grijns verdween en hij kon zijn irritatie niet meer verhullen. ‘U bent een beetje geobsedeerd door dit thema, is mijn indruk’, sneerde hij.

Tsja. Een vrouwelijke journalist die kritisch doorvraagt. Dit gedonder krijg je dus van die vervloekte vrouwenemancipatie.

Nadia Ezzeroili

Flop

Emma Wortelboer blijkt een rorschachtest voor Nederland. De 22-jarige presentatrice las de punten van de Nederlandse vakjury voor tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival. Haar outfit van felroze tule was even overweldigend als haar enthousiasme, een combinatie die gevoelig ligt in dit land van ‘doe maar gewoon’. Opvallend: de negatieve reacties kwamen vooral van mensen die er zelf weinig problemen mee hebben om zich op televisie voor schut te zetten. 

Hoe ze zich verhielden tot de felroze vlek op hun beeldscherm onthulde natuurlijk iets van hun eigen worstelingen en vurige verlangens. Patty Brard zal heimwee hebben naar de tijd dat ze betaald kreeg om op tv klysma’s te ondergaan. ‘Het zou verboden moeten worden om jezelf zó in de picture te spelen’, zei Brard in Shownieuws, zich voorts afvragend ‘welke dealer’ Wortelboer had. De ouwe geilneven van Veronica Inside noemden de jonge vrouw ‘een irritant wijf’, maar het kostte hen desalniettemin weinig moeite om in haar enthousiasme een orgasme te zien. Op Radio Veronica veronderstelde Jan Dijkgraaf, onbekend van de Briefjes van Jan, dat Wortelboer zich in Hilversum ‘naar binnen heeft gepijpt’. En hij maar briefjes schrijven. ‘Gevoelens van miskenning’, zou een psycholoog noteren. 

Loes Reijmer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden