ColumnTop en Flop

Top en Flop: Het ‘pareltje’ van Jinek dat 20 duizend euro kostte en de simplistische satire van Van der Laan en Woe

Erland Galjaard Beeld ANP Kippa
Erland GaljaardBeeld ANP Kippa

Top

Nadat de beelden waren getoond van een 51-jarige man die met een ontbloot en bezweet bovenlichaam aan touwtjes met schijven trok, golfden er een paar ongemakkelijke lachsalvo’s door de studio. ‘Wat ben je hier precies aan het dóén?’, vroeg Eva Jinek aan Erland Galjaard, het lijf in kwestie.

Eigenlijk zat hij er om zijn vertrek bij RTL te bespreken, maar nu kon hij uitgebreid vertellen over deze ‘mobile gym’. Het was Barry Atsma die de wakkere vraag stelde of het een idee van hem was. Nee, zei Galjaard, maar zijn vrouw Wendy van Dijk was wel het gezicht van het bedrijf.

Het filmpje was voor Jinek een ‘pareltje dat ik niet kon laten liggen’. Een pareltje dat KRO-NCRV nu 20 duizend euro kost. Dinsdag deelde het Commissariaat voor de Media een boete uit voor een zogenoemde ‘vermijdbare uiting’, waardoor een product aan de man wordt gebracht.

De omroep ging in beroep, want er kan immers van alles gebeuren in een live-uitzending. Maar wie het item terugkijkt, ziet dat het keurig is voorbereid.

Heel goed: het CvdM gaat strenger handhaven op deze vermijdbare uitingen; wijnboer Ilja Gort kreeg vorige week al een boete vanwege reclame in zijn programma.

Er valt online en op tv niet te ontsnappen aan sluikreclame, dankzij bekende boegbeelden. De publieke omroep moet daar vrij van zijn, hoe fijn het opgedoken pareltje ook is.

Haro Kraak

Niels van der Laan en Jeroen Woe Beeld ANP Kippa
Niels van der Laan en Jeroen WoeBeeld ANP Kippa

Flop

Over Freek de Jonge die de Boekenbal-openingstoespraak interrumpeerde, is deze week veel gezegd en geschreven. Onder meer door Freek de Jonge zelf, die in de Volkskrant tot tweemaal toe uitlegde waarom hij het nodig vond om in een Amsterdamse Stadsschouwburg vol kunstenaars, journalisten en wetenschappers te protesteren tegen de overwinningstoespraak van Thierry Baudet - zij het misschien op een niet perfect gekozen moment.

‘Ik kan hierover niet zwijgen’, zei hij zaterdag, daags na het feest. ‘Ik wil hier heus geen slaatje uitslaan, ik krijg alleen maar stront over me heen.’ Van cabaretcollega’s Niels van der Laan en Jeroen Woe bijvoorbeeld, die hem die avond belachelijk maakten in hun programma Even tot hier. De allermakkelijkste manier om Freek de Jonge te bekritiseren is hem wegzetten als ijdel, over de datum en een beetje gek geworden. En om daarna een suf nonsensgebbetje te maken als ‘Omdat het zo lang geleden was dat-ie in een uitverkochte schouwburg stond, was-ie iets te enthousiast geworden’.

Ook Van der Laan en Woe konden zich blijkbaar niet voorstellen dat de actie waarmee Freek de Jonge de avond en zichzelf op het spel durfde te zetten, weleens zou kunnen voortkomen uit oprechte ongerustheid - alsof hij voor zijn engagement in zijn lange carrière nog niet genoeg bewijs heeft geleverd.

Zoals Katinka Polderman op Twitter schreef: ‘Meer koppen boven het maaiveld.’ En minder simplistische satire graag.

Gidi Heesakkers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden