media top en flop

Top en flop: het Jeugdjournaal weet zware materie goed te brengen en Ronald Molendijk pakt Dotan zachtjes aan

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. 

NOS jeugdjournaal logo.

Top

Het zijn misschien wel de vaakst herhaalde woorden van minister Ferdinand Grapperhaus sinds zijn aantreden als minister van Justitie en Veiligheid: ‘De woede is groot, maar het verdriet is groter.’ Ook het Jeugdjournaal liet donderdagavond zijn geëmotioneerde reactie zien, en had des Jeugdjournaals volop aandacht voor de gevoelens van kinderen uit de buurt waar advocaat en vader Derk Wiersum ’s ochtends vroeg op straat werd doodgeschoten. 

Een blond jongetje in een Arsenal-shirt lag nog in bed toen hij een knal hoorde en ging snel naar beneden om zijn moeder te vragen waar die knal vandaan kwam. Een straatgenootje: ‘Ik vond het een beetje spannend. Want ik woon daar, een rijtjeshuis verder.’ De Arsenal-jongen vroeg zich af: ‘Waarom gebeurt dit in deze wijk?’ Zo dichtbij, ‘dan word je ook een beetje bezorgd’, zei een meisje.  

Laat het maar aan het Jeugdjournaal over om in duidelijke taal uit te leggen waarom de moord op een advocaat uit hun straat ook voor de rest van Nederland een afschuwelijke gebeurtenis is, die niet alleen een minister boos en verdrietig stemt. En: om kinderen die daar zo vlak voor het slapen gaan van schrikken toch ook gerust te stellen, door ‘misdadigers’ en ‘criminele dingen’ zo veel mogelijk een ver-van-hun-bedshow te laten zijn. 

Gidi Heesakkers 

Flop

Dotan combineert de promotietour voor zijn clubtour met een excuustour. Die is nodig, omdat de zanger vorig jaar in opspraak raakte vanwege zijn trollenleger; 140 nepaccounts prezen hem en beledigden andere artiesten.

Dotan vertelde zijn verhaal onder meer aan de Vlaamse krant De Morgen en aan Johnny de Mol. Spijt werd betuigd, maar volledige opening van zaken kwam er niet. Wat was bijvoorbeeld Dotans rol bij de verzonnen ontmoeting met een leukemiepatiënt?

Gelukkig was daar Ronald Molendijk. Kom vanavond naar Boulevard of verdwijn, had de RTL Boulevard-deskundige na de onthullingen over het trollenleger geroepen. Dat beloofde wat voor de confrontatie tussen de twee, die donderdag eindelijk zou plaatsvinden.

Molendijk bouwde het mooi op. Was optreden in Paradiso nu ‘extra spannend’? Dotans nieuwe nummer, zei Molendijk, moest wel ‘het eerlijkste liedje zijn wat er is’. Het was wachten op vuurwerk. Dotans vriend kwam ter sprake. ‘I’m in a good place’, zei Dotan daarover.

En toen was het item afgelopen. Geen vuurwerk, geen openheid. Zelfs geen excuses.

‘Nou Ronald’, zei presentatrice Bridget Maasland. ‘Ik vond je heel mild.’ Gelukkig kwam Molendijk met een waterdichte verklaring. Hij had Dotan wel degelijk een draai om de oren gegeven. ‘Als je een leukemiepatiënt inzet voor geldelijk gewin, ga je bij mij een grens over’, had hij Dotan toegesnauwd. Toen draaiden de camera’s alleen nog niet.

Gijs Beukers 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden