Toots 90 (Jubileumbox)

Jazzlegende Toots 'zegt meer met minder'

TIM SPRANGERS

Afgelopen maand brak Toots Tielemans zijn voet, midden in de acht concerten durende tournee door België om zijn 90ste verjaardag te vieren. Einde verhaal? Nee, dan maar in een rolstoel; teleurstellen zal Toots zijn publiek niet. Alles voor de muziek en iedereen te vriend houden: het zijn lijfspreuken van de jazzlegende.

Je vraagt je af of het van hem nog zo nodig moet, de cd's die jaar in jaar uit verschijnen; laat staan een jubileumbox. Feit is dat hij nog steeds met ongelooflijk veel plezier muziek maakt, ook zonder de virtuoze nootjes. 'Ik zeg meer met minder', zegt hij in het fraaie boek in de gelimiteerde box. Verder: een documentaire en een nieuwe cd, tevens op lp bijgeleverd.

'Hij kan uit zijn dak gaan en zijn harmonica inslikken en iedereen zal hem een staande ovatie geven. Poept hij hem aan de andere kant eruit, krijgt hij nog een staande ovatie,' wordt verteld op de dvd. Zijn onaantastbaarheid dankt hij aan zijn goedhartige voorkomen en vooral de muziek die altijd - in eigen woorden - 'zweeft tussen een lach en traan'. Toots knuffelt iedereen om zich heen, fysiek en mentaal.

In de wat onrustig vormgegeven letters van het beeldrijke boek een rits bekende feiten. Ze blijven mooi. Over hoe hij stiekem platen kocht van Louis Armstrong in de Brusselse Marollen, ten tijde van de bezetting. Later belandden ze samen nog in een commercialdeuntje. Of hoe Toots in 1962 voor een nietszeggende schnabbel Herbie Hancock vroeg, die net Watermelon Man had geschreven en enkele maanden later in het kwintet van Miles Davis belandde. Ook een flink aantal verhalen van muzikanten met wie hij speelde: Quincy Jones, Pat Metheny, Paul Simon, John Scofield.

Op de cd hoor je zijn overgave en ervaring terug in de misschien wel beste formatie waarin hij ooit heeft gespeeld, zeker wat betreft samenspel. Pianist Karel Boehlee, drummer Hans van Oosterhout en bassist Hein van de Geyn voelen aan wat Toots behoeft: liefde. De cd is ook los uitgebracht, met een dvd van liveregistraties uit 2011 (tevens Challenge Records).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden