BoekenKort

Toon Tellegen maakt God verfrissend menselijk

null Beeld Querido
Beeld Querido

‘Op een dag verzamelden zich overal op de wereld mensen op pleinen, in parken, op stranden, op toppen van bergen en in valleien, en riepen op een afgesproken ogenblik omhoog: ‘Doe niet zo raar, God!’

In God onder de mensen, een nieuwe verhalenbundel van Toon Tellegen, hebben de mensen vaak genoeg van God (‘van zijn bizarre en altijd onvoorspelbare gedrag’) óf heeft God genoeg van hen. Het levert verhalen op waarin de manier waarop we met God en geloof omgaan in een enigszins absurd maar toch herkenbaar en soms zelfs confronterend licht wordt gezet.

‘Over God – wie hij ook is – weet niemand meer dan ik’, schrijft Tellegen in zijn voorwoord. ‘En niemand ook minder.’ En daarom kan de schrijver God gerust opvoeren als een briljante balletdanser, een kettingroker, een stinkende zwerver (en helaas nooit expliciet als een vrouw – toch een gemiste kans). Maar bovenal maakt Tellegen God verfrissend menselijk. Als Hij er op een dag even helemaal genoeg van heeft, hangt hij een briefje op de deur van de kerk: Ik ben even weg. God.

Toon Tellegen: God onder de mensen. Querido; € 18,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden