Tony's Chocolonely komt met film en pretpark

Met een film en een pretpark wil Tony's Chocolonely, fabrikant van duurzame chocolade, zijn missie tegen uitbuiting en kinderarbeid in de cacaobranche nieuw leven inblazen. Over drie jaar kunnen bezoekers in een achtbaan door de chocoladefabriek in Amsterdam-Noord racen, à la Sjakie uit het kinderboek Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl.

Nell Westerlaken
null Beeld YouTube
Beeld YouTube

In de film Tony - van chocoladecrimineel tot wereldverbeteraar van Benthe Forrer vertellen de mensen achter het merk de wilde geschiedenis van het chocoladebedrijf. Die begint in 2003 als een kwajongensavontuur. De journalisten van het televisieprogramma Keuringsdienst van waarde doen onderzoek naar de kindslavernij in de cacao-industrie.

We zien hoe programmamaker Teun van de Keuken zichzelf aangeeft bij de politie, omdat hij door het eten van chocolade kindslavernij zou financieren. Van de Keuken en zijn collega's laten zich niet afschepen als de politie de zaak niet serieus neemt. Na heel wat juridische en andere verwikkelingen weten ze een voormalig cacaoslaaf uit Afrika als getuige voor de (Nederlandse) rechter te krijgen.

(Tekst gaat verder onder de trailer.)

Toeval

Tegelijkertijd beginnen ze chocoladerepen te produceren, die ze zonder slavenarbeid op de markt willen brengen: Tony's Chocolonely, genoemd naar Teun van de Keuken. Dat Van de Keuken het gezicht werd van Tony's, is toeval. 'We kozen hem om aangifte te doen, omdat hij geen kinderen had', zegt één van zijn collega's in de film.

Het duurzame initiatief krijgt een duwtje in de rug als het jeugdboek van Roald Dahl in 2005 wordt verfilmd. Algauw blijkt het predicaat '100 procent slaafvrij' niet haalbaar. Met ijzeren volharding blijven de tv-makers alle schakels van de chocoladeketen hinderlijk volgen.

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Antislavernijmissie

Tony's, naar eigen zeggen inmiddels het grootste chocoladebedrijf van Nederland, werd een succes als producent van chocoladerepen in allerlei smaken. Het liep anders met de antislavernijmissie die consequent wordt verkondigd op de chocoladewikkels - en in de toekomst dus in een pretpark.

Van de Keuken constateert aan het einde van de film wat droevig dat er in het mondiale chocoladecircuit weinig terecht is gekomen van slavernijbestrijding, ondanks alle internationale afspraken en verdragen.

De film is op diverse plaatsen in het land te zien, soms gevolgd door een nagesprek.

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden