Tonijn met tomaat, kappertjes en olijven

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: tonijn met tomaat, kappertjes en olijven (hoofdgerecht voor 2 personen).

Foto Loethe Olthuis

Ik heb jarenlang gezwoegd op Latijn (bekentenis: het was nog leuk ook), maar vorige week pas was ik voor het eerst in Rome. Ongelooflijk indrukwekkend, maar ik heb meer toeristen gezien dan oudheden of kunst. In het Colosseum (wauw!) en op het Forum Romanum (idem) viel het nog mee, maar in de Vaticaanse musea, op weg naar de Sixtijnse Kapel, voelde ik me als een voortgedreven kuddebeest. Het Ons hotel lag buiten het centrum, in een straatje vol kleine, moderne restaurantjes. En wat kunnen die Italianen koken, als het niet voor toeristen is. Lekker simpel; wij maken er veel te veel poespas van.

Neem dit gerecht, waar ik overigens blozend van schaamte aan terugdenk. Waarom? In Rome was het hoofdingrediënt van dit gerecht zwaardvis: absoluut verrukkelijk, maar dramatisch overbevist in de Middellandse Zee. De Viswijzer (goedevis.nl) noemt ook betere zwaardvis, uit het noordwestelijke deel van de  Atlantische Oceaan, maar of die in een Romeins restaurantje op tafel komt?

Voor een andere bedreigde vissoort, tonijn, is er tegenwoordig een prima duurzaam alternatief. In de supermarkt (de vishandel verkoopt nauwelijks betrouwbaar duurzame vis) liggen albacore- of witte tonijnsteaks met het MSC-keurmerk. Absoluut net zo lekker als zwaardvis!

Loethe Olthuis. Foto Studio V

Bereiden

Laat de tonijnsteaks 30 minuten van tevoren op kamertemperatuur komen. Bestrooi ze aan weerszijden met zout en versgemalen peper. Verhit de olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de tonijn op hoog vuur in 1 tot anderhalve minuut per kant tot hij aan weerszijden bruin, maar van binnen nog (iets) rood is. Aan de zijkanten van de steaks kun je zien hoe gaar ze zijn. 

Haal de steaks uit de pan en houd ze warm in een lauwe oven of onder aluminiumfolie. Giet een flinke scheut extra vierge olijfolie in de koekenpan en roerbak de halve tomaatjes met een snuf zout ongeveer 1 minuut op laag tot matig vuur tot ze iets zacht zijn. Voeg de kappertjes en de olijven toe en bak nog 1 minuut.

Leg de tonijnsteaks op warme borden en schenk het tomaatmengsel met de olie er om- en overheen. Druppel er wat citroensap over en bestrooi met de pijnboompitjes. Eet met een groene salade en knapperig stokbrood.

Ingredienten

2 eetl. neutrale olijfolie
2 MSC-(albacore)tonijnsteaks (supermarkt)
Frisse extra vierge olijfolie
200 g ovale kerstomaatjes, gehalveerd
1 volle eetl. kappertjes
10 met citroen gevulde olijven (Merza)
1 eetl. pijnboompitjes, kort geroosterd
Paar druppels citroensap

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.