TheaterrecensieNiet de vaders

Toneelstuk Niet de vaders laat zien hoe het is om als buitenstaander je eigen kind te zien opgroeien

Acteurs Eelco Smits en Minou Bosua zijn beiden niet de vaders van hun kind. Hun aanstekelijke, originele voorstelling geeft een inkijkje in een moderne vorm van ouderschap.

Hein Janssen
Scènebeeld uit ‘Niet de vaders’.

 Beeld Karin Jonkers
Scènebeeld uit ‘Niet de vaders’.Beeld Karin Jonkers

‘Ik ben Eelco Smits en ik ben niet de vader van mijn zoon.’ Dat zegt acteur Eelco Smits aan het begin van de voorstelling Niet de vaders, die hij samen met Minou Bosua maakte. Over zijn vaderschap – dat wil zeggen: hij is de biologische vader van het kind dat Bosua en haar vriendin samen opvoeden. Donorvader dus. Nog iets specifieker: Bosua baarde zijn kind niet, dat deed haar vriendin. Onderdeel van de afspraak was dat Smits een verklaring ondertekende waarin hij de opvoeding aan de twee vrouwen overlaat.

Ouderschap anno 2020 dus, met zijn vele mogelijkheden. Daarover gaat Niet de vaders, een aanstekelijk en hoogst originele vorm van persoonlijk bekentenistheater. In wezen zijn zowel Smits als Bosua buitenstaanders, en toch zien zij hun zoon opgroeien. Sterker nog: Smits is vanuit Amsterdam, waar hij tot vorig jaar deel uitmaakte van Internationaal Theater Amsterdam, verhuisd naar het dorp waar zijn zoon met de twee moeders woont.

Smits is de twijfelende, beschouwende man in dit verhaal, Bosua (ooit de helft van cabaretduo De Bloeiende Maagden) dwarrelt heerlijk hyper over het podium. Ze ondervragen elkaar, dagen elkaar uit, en naar het eind toe confronteert Smits zijn publiek met een aangrijpend zelfonderzoek.

Er wordt leuk gedanst op The Cure, het Brabants Homomannenkoor zorgt op een groot videoscherm voor de muzikale omlijsting en af en toe mag ook de zaal antwoord geven op een vraag als: ‘Wat heb je van je ouders geleerd?’

Niet de vaders eindigt met een mooi filmpje waarin een jochie van een jaar of 6 over de dijk fietst. Uiteindelijk zal hij de wijde wereld in trekken, met dank aan zijn twee moeders en die ene vader.

Niet de vaders

Theater

★★★★☆

Door Theatergroep Minoux, regie Mijke de Jong, spel Eelco Smits en Minou Bosua.

8/9 Stadsschouwburg Utrecht. Tournee t/m 23/1/21.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden