Toneelleiders Groningen en Arnhem vertrekken

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) in Groningen en Toneelgroep Oostpool in Arnhem zijn beide op zoek naar een nieuwe artistiek leider....

Van onze verslaggever Hein Janssen

Terpstra is in 1999 in Groningen begonnen, Rob Ligthert in 2001 in Arnhem. Beide theatermakers ‘zijn toe aan nieuwe uitdagingen’. Het huidige Kunstenplan loopt eind 2008 af. De reden dat zij hun vertrek nu al bekend hebben gemaakt, ligt in het feit dat komend jaar al het nieuwe beleidsplan van beide groepen moet worden opgesteld. Daarbij willen de gezelschappen hun nog aan te stellen nieuwe artistieke leiding betrekken.

De besturen van NNT en Oostpool bespreken op dit moment de ontstane situatie. In de loop van dit seizoen willen zij beslissingen nemen over de toekomst van hun gezelschap en wie daarvoor de leiding zal moeten nemen.

Terpstra heeft in Groningen vooral succes met kortlopende voorstellingen in het eigen theater, De Machinefabriek, waarvan er gemiddeld twaalf per seizoen worden gemaakt. Bij zijn gezelschap zijn gemiddeld tien tot twaalf acteurs in vaste dienst. Bij het NNT stapt tegelijkertijd met Terpstra ook zakelijk leider Dennis Molendijk op.

Rob Ligthert heeft in Arnhem ook een eigen theater gerealiseerd, Huis Oostpool. Samen met huisschrijver Peer Wittenbols worden daar regelmatig nieuwe producties uitgebracht. Oostpool heeft de afgelopen twee seizoenen veel succes gehad met de Brel-voorstellingen van acteur Jeroen Willems.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden