Toneelgroep De Appel dreigt subsidie te verliezen

Toneelgroep De Appel dreigt haar subsidie te verliezen. Een adviescommissie van de gemeente Den Haag noemt de aanvraag voor 2017-2020 van de groep 'op alle fronten - kwaliteit, positionering, bedrijfsvoering - onder de maat'.

Geert de Jong in Op hoop van zegen van De Appel.Beeld Leo Van V

Het vorige week verschenen advies staat vol met negatieve kwalificaties van de nieuwe plannen en eindigt met de woorden: 'Niet honoreren'. Bij De Appel hebben ze het advies met verbijstering gelezen. Zakelijk leider Fred van de Schilde is geschrokken. 'Ik heb wel eens negatieve subsidieadviezen gelezen, maar zo heb ik het nog nooit meegemaakt.'

Hij vindt dat het advies vol staat met onjuiste veronderstellingen en persoonlijke meningen van de commissieleden. Veel van de kritiek is niet onderbouwd. De commissie stelt bijvoorbeeld dat De Appel niet meer onderscheidend is. Van de Schilde: 'Terwijl we juist een nieuwe stap zetten met onze langdurige festivals. Het Heijermans Festival dit jaar was uiterst succesvol.'

Ook vindt de commissie het 'volstrekt ontoereikend' dat er geen plannen na 2018 zijn uitgewerkt. Volgens Van de Schilde wil de groep kunnen inspelen op de actualiteit - iets wat jarenlang juist een stokpaardje was van de diverse subsidiegevers.

Bovenal lijkt de commissie vraagtekens te zetten bij het recentelijke aantreden van Arie de Mol als de nieuwe artistiek leider. Uit het advies: 'Zijn aantreden biedt volgens de Commissie geen garantie voor artistiek-inhoudelijke vernieuwing.' Erg jammer en treurig, vindt Van de Schilde. 'We zitten in een transitieperiode. Natuurlijk gaan we veranderen, maar geef ons die vier jaar de tijd om dat te doen.'

Subsidie van levensbelang

Vier jaar geleden verloor De Appel al zijn rijkssubsidie. De ruim 2 miljoen per jaar die de groep nu bij de gemeente heeft aangevraagd, is van levensbelang voor het voortbestaan. Den Haag is nu nog de enige gemeente van Nederland die met De Appel (naast Het Nationale Toneel) een tweede stadsgezelschap substantieel en op een dergelijk hoog subsidieniveau financiert. De commissie spreekt van een 'luxepositie' die onhoudbaar is geworden.

De race is nog niet gelopen. De wethouder stelt 1 juli een beleidsplan Cultuur op, op basis van de adviezen. Samen met de vele 'Appelvrienden' wil Van de Schilde een politieke lobby op poten zetten. Hij heeft het over 'hoopgevende signalen uit de politiek'.

De Appel, opgericht in 1971 door onder anderen Erik Vos, is het oudste toneelgezelschap van Nederland. De laatste jaren trekt de groep veel publiek met groots opgezette marathonvoorstellingen, zoals Herakles en Casanova. De gemeenteraad beslist dit najaar over de definitieve toekenning van de subsidies.

Beeld uit de voorstelling 'Op hoop van zegen'.Beeld Leo van Velzen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden