Toneelgroep Amsterdam zet met nieuwe acteurs belangrijke stap op vlak diversiteit

Een zit zelfs nog op school, zo jong zijn de nieuwe acteurs van Toneelgroep Amsterdam. En twee hebben een niet-westerse achtergrond: een belangrijke stap.

Herien Wensink
Achraf Koute Beeld
Achraf KouteBeeld

Toneelgroep Amsterdam verwelkomt per seizoen 2018-2019 vier nieuwe acteurs in het ensemble. Het gaat om Maarten Heijmans (33), Ilke Paddenburg (29), Majd Mardo (28) en Achraf Koutet (21).

Heijmans, bekend van zijn rol als Ramses Shaffy in de televisieserie Ramses, speelde afgelopen seizoen al bij Toneelgroep Amsterdam in de productie Ibsen Huis. Zijn optreden in die voorstelling werd vorige week bekroond met de Arlecchino, de toneelprijs voor beste mannelijke bijrol. Voor zijn rol in Ramses won hij eerder een Gouden Kalf en een Emmy Award. Heijmans studeerde aan de Amsterdamse Theaterschool en speelde sinds zijn afstuderen in 2007 onder meer bij Het Toneel Speelt, DeLaMar producties, het Ro Theater en de Toneelmakerij.

Actrice Ilke Paddenburg, afgestudeerd aan Artez in Arnhem, viel eerder op door haar rol van getraumatiseerde dochter in Een Soort Hades bij Theater Utrecht, waarvoor ze in 2016 werd bekroond met een Colombina voor beste vrouwelijke bijrol. Paddenburg speelde bij Het Zuidelijk Toneel, Keesen & co en Toneelgroep Oostpool, en in de tv-series Penoza, Heer & Meester en Moeder, ik wil bij de revue. Ze is een van de meest getalenteerde actrices van haar generatie en werd door acteur en regisseur Hans Croiset al vergeleken met een jonge Halina Reijn.

Maarten Heijmans Beeld
Maarten HeijmansBeeld

Nieuwkomers

Naast deze gelauwerde talenten staan de relatieve nieuwkomers Majd Mardo en Achraf Koutet. Mardo werd geboren in de Syrische stad Aleppo en kwam op 9-jarige leeftijd als vluchteling naar Nederland. Hij doorliep de Toneelacademie in Maastricht, waar hij in 2013 afstudeerde en viel op in de veelbesproken en bekroonde productie Nobody Home, die hij maakte met twee acteurs en een regisseur die ook als vluchteling naar Nederland kwamen. Op tv was Mardo te zien in onder meer Overspel, Nachtoord en Kamp Holland. Voor zijn rol als Syrische vluchteling in de tv-film Jungle is hij genomineerd voor een Gouden Kalf.

Ilke Paddenburg Beeld
Ilke PaddenburgBeeld

De jongste aanwinst van Toneelgroep Amsterdam, Achraf Koutet, is nog niet eens afgestudeerd. Koutet, geboren in Enschede als zoon van Marokkaanse ouders, zit in het derde jaar van de Theaterschool Utrecht. Hij was op tv al te zien in Flikken Maastricht en A'dam - E.V.A., en was deze zomer een van de laatst overgebleven kandidaten voor de felbegeerde hoofdrol in de nieuwe speelfilmversie van de Disneys Aladdin.

De selectie van Mardo en Koutet, veelbelovende Nederlandse acteurs met een niet-westerse achtergrond, is een belangrijke stap vooruit voor Toneelgroep Amsterdam op het gebied van diversiteit. Zij treden nu, terecht, toe tot de eredivisie van het Nederlands toneel. Of, zoals Mardo het in een verklaring verwoordde: 'Het was een lange reis van Aleppo naar Toneelgroep Amsterdam, maar ik geloof dat ik er ben.'

Majd Mardo Beeld
Majd MardoBeeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden