Toneelbestel Amsterdam op de schop

Er dreigt een grote verschuiving voor de Amsterdamse theaterwereld. Grote en middelgrote gezelschappen, waaronder de Theatercompagnie, lopen de kans hun gemeentesubsidie met ingang van het komende Kunstenplan (2005-2008) geheel kwijt te raken....

Die rigoureuze keuze blijkt uit zogenoemde pre-adviezen van de commissie Theater en Dans van de Amsterdamse Kunstraad, de belangrijkste adviseur van de gemeente over kunstsubsidies.

Volgens deze vooradviezen zou onder meer de subsidie moeten worden stopgezet aan de Theatercompagnie van artistiek leider Theu Boermans, het tweede toneelgezelschap in de hoofdstad na Toneelgroep Amsterdam. Hetzelfde lot wacht het multiculturele en interdisciplinaire gezelschap De Nieuw Amsterdam (DNA) en het Theaterfestival. Ook het Rozentheater, waar net een verbouwing is begonnen, dreigt zijn gemeentesubsidie kwijt te raken.

Dat stellen betrouwbare bronnen. Zakelijk leider Gerrit Wijnhoud van DNA bevestigt de inhoud van het pre-advies voor zijn gezelschap. De Theatercompagnie en Arthur Sonnen van het Theaterfestival willen geen commentaar geven, maar spreken de berichten ook niet tegen. Ook Bert Janmaat, secretaris van de Kunstraad, onthoudt zich van commentaar.

De niet-openbare pre-adviezen zijn enkele weken geleden voorgelegd aan de betrokken Amsterdamse kunstinstellingen voor de correctie van feitelijke onjuistheden, aldus Janmaat. Het bestuur van de Kunstraad moet de komende weken beslissen of het de pre-adviezen overneemt in zijn definitieve advies aan de Amsterdamse wethouder van Cultuur Hannah Belliot. De Kunstraad zal op 10 mei zijn definitieve advies publiceren.

Belliot moet vanaf 2005 jaarlijks vier miljoen euro bezuinigen op haar kunstenbegroting van gemiddeld 60 miljoen. Aan haar is de keuze om die besparing te realiseren via de vertrouwde kaasschaafmethode of door duidelijke keuzes te maken. Als de Kunstraad de pre-adviezen overneemt, krijgt zij de ruimte voor de laatste aanpak. Het definitieve advies van de raad vormt de basis voor haar subsidiebeleid in de komende vier jaar.

De meeste bedreigde instellingen krijgen subsidie van de gemeente en van het Rijk. De Theatercompagnie krijgt nu nog jaarlijks 680 duizend euro van de gemeente en 1,8 miljoen van de staat. In die bedragen zijn ook subsidies aan het Rozentheater begrepen, waarvan de Theatercompagnie een van de vaste bespelers is.

Het Theaterfestival ontvangt jaarlijks bijna 175 duizend euro van Amsterdam en 182 duizend euro van het Rijk. DNA, dat ook een vooropleiding voor theatermakers verzorgt, draait op 171 duizend euro per jaar van de gemeente en 384 duizend euro uit Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden