Ton voor roman vol 'lichtheid'

'Je zit hier voor de sponsor', zei Oscar van den Boogaard (genomineerd met Liefdesdood) na afloop. 'Ik krijg liever een brief met de naam van de winnaar erop.'..

De boeken, daar gaat het om bij een literaire prijs. Maar tijd voor de boeken, zei Hanneke Groenteman zondag keer op keer in het programma De Plantage, die was er niet. De zes kanshebbers op de Generale Bank Literatuurprijs mochten op tevoren gemaakte filmpjes in huiselijke omgeving een fragment voorlezen uit hun werk, de camera's zoomden af en toe in op de kaft. Maar totdat de de naam van de winnaar, Karel Glastra van Loon, werd prijsgegeven, ging het programma nauwelijks over de genomineerde boeken zelf.

De auteurs die bij Groenteman aanschoven, mochten zeggen hoe fijn ze het vonden aan tafel te zitten, wat ze hadden gelezen van de anderen, en wie hun favoriete schrijver-aller-tijden was. Een onmogelijke vraag, net zoiets raars als zo'n nominatie, vond Joris Note (genomineerd met Kindergezang). Hij koos Het Woordenboek der Nederlandse Taal, 'omdat ik daaruit inspiratie put'. De dichter Kavafis, zei Henk van Woerden (Een mond vol glas), 'hoewel er ook andere dichters zijn die ik hoogacht'. Waarop Groenteman haastig informeerde naar die andere zeven favoriete dichters.

Er was, in een poging de spanning op te voeren, net als vorig jaar een scholierenjury van zes jongens en meisjes uit Vlaanderen en Nederland. Die jury was gefilmd tijdens zijn beraadslagingen, eerder op de dag, en leek toen te twijfelen tussen Een mond vol glas, over de moordenaar van de Zuid-Afrikaanse president Hendrik Verwoerd, en Frank Westermans De Graanrepubliek over landbouw in Oost-Groningen en over Sicco Mansholt ('Uit dit boek leer je waar de mestoverschotten vandaan komen'). Uiteindelijk kozen de jongeren voor De passievrucht. Maar de tijd voor een toelichting ontbrak doordat Groenteman haar steeds wilder met een bordje Winnaar wapperende medewerker minutenlang negeerde.

De echte winnaar werd bekend gemaakt door juryvoorzitter Aad Nuis. Nuis prees De passievrucht om de lichtheid ervan, terwijl het boek, over een man met een dertienjarige zoon van een overleden geliefde, die ontdekt dat hij al zijn hele leven onvruchtbaar is, toch niet simpel is. De passievrucht is Glastra van Loons eerste roman.

Of het gewonnen geld (een ton) misschien naar de partijkas ging van de SP, waarin Glastra van Loon actief is en waarvoor hij dit jaar de alternatieve troonrede schreef, wilde Groenteman weten. 'Nee! Zeker niet!' riep de winnaar.

Of hij nog iemand wilde bedanken. 'De kinder-, eh, de jeugdjury. En de jury. En Tiziana Alings, die mijn redacteur is. Schrijver worden, dat is eigenlijk wat ik al wilde toen ik zeven was.'

Snel, vond Groenteman.

'Ik ben nu 37.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden