cultuurbarokdirigent

Ton Koopman krijgt beroerte tijdens concert en blijft doorspelen

Dirigent Ton Koopman stond op het podium met het Amsterdam Baroque Orchestra en het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor, toen hij onwel werd. Hij sloeg zich erdoorheen, en maakte het concert af. Achteraf bleek dat hij een lichte beroerte had gehad.

Frits van der Waa
Ton Koopman werd vrijdag onwel tijdens een concert, de foto is eerder genomen. Beeld Foppe Schut
Ton Koopman werd vrijdag onwel tijdens een concert, de foto is eerder genomen.Beeld Foppe Schut

Het begint ergens halverwege het concert. Steeds hoger komt de rechterschouder van dirigent Ton Koopman, tot hij angstwekkend ver naar links overhelt en hij zich af en toe vastgrijpt aan de beugel van de bok, de dirigentenverhoging. Maar Koopman dirigeert zijn Amsterdam Baroque Orchestra en het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor onverdroten door, donderdagavond in het Arnhemse Musis. Spit, hernia? Na afloop schieten twee assistenten toe om hem van het podium te helpen.

Iedereen in het publiek heeft natuurlijk gezien dat er iets mis was, en hoe heroïsch Koopman zich er doorheen sloeg – hij moest en zou het concert tot een goed einde brengen. Het applaus is dan ook, hoewel van coronaformaat, ovationeel te noemen. Volgens Koopmans persmedewerker werd hij ook toen hij per brancard werd weggedragen, toegejuicht – tot genoegen van de dirigent.

Koopman wordt snel overgebracht naar het ziekenhuis – een van de aanwezigen is zo alert geweest om meteen 112 te bellen. Daar wordt vastgesteld dat hij is getroffen door een lichte beroerte, maar verder in uitstekende conditie verkeert. De dirigent bracht vrijdag – zijn 76ste verjaardag – goeddeels door in het hospitaal, maar is ’s middags ontslagen. Volgens zijn woordvoerder zou Koopman het liefst meteen weer doorgaan met de volgende uitvoeringen van het programma Concerto delle suore, rond muziek van de non Chiara Margarita Cozzolani, maar dat zit er de eerste dagen niet in. Wilma ten Wolde, die het repertoire met het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor heeft ingestudeerd, neemt de leiding dit weekend over.

Donderdag werd Koopman nog door de Volkskrant geïnterviewd. Op de vraag hoe lang hij door zou gaan, antwoordde hij dat hij van plan is over negen jaar de balans op te maken. ‘Waarschijnlijk ga ik dan ook gewoon nog door, maar de tijd zal het leren. Ik weet niet hoe goed ik dan nog ben’, aldus Koopman.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden