Tom Trago's nieuwe plaat Bergen is beheerst en rustig ademend, en kan zowel nacht- als dagleven kleuren

CD (dance/elektronisch) ****

De Amsterdamse dj Tom Trago, groot bespeler van het clubleven aldaar, heeft de stad verlaten en is neergestreken in het Noord-Hollandse dorp Bergen. De verruimde blik dringt door tot zijn muziek, op de meditatieve plaat Bergen.

Tom Trago: Bergen Foto foto

Als producer maakt Trago emotioneel geladen house, getrokken uit drumcomputers en synthesizers van een zekere leeftijd. Prachtig hoe hij van warme en kort afgemeten orgelgeluidjes in de track The Creation of Lalibela diepe dansvloerhouse weet te maken. En hoe hij in het nummer Zeeweg richting de kust kuiert bij een gortdroge drumcomputer die het wandeltempo aangeeft en een subtiel melodieus baslijntje waarvan je toch ook weer kriebels in de onderbuik krijgt.

De balans in Bergen is ook al zo fijnzinnig. Always Be With You is een ontroerende liefdesverklaring, waarin een fluisterende vrouwenstem eeuwige trouw belooft. En de steviger housetracks worden steeds afgewisseld met gevoelige en weemoedig stemmende ambient, die bovendien vloeit uit krassende en sissende elektronica met een ziel. Een beheerste en rustig ademende dansplaat, die zowel nacht- als dagleven kan kleuren.

DANCE/ELEKTRONISCH

Bergen (****), Tom Trago, Dekmantel

Meer over