Picsfloortje smit

Tom Cruise maakt statement tegen organisatie Golden Globes en stuurt zijn prijzen terug

Tom Cruise op de filmset.  Beeld AP
Tom Cruise op de filmset.Beeld AP

Floortje Smit, filmrecensent, werpt haar blik op de hedendaagse beeldcultuur.

Floortje Smit

Alsof je ex alle cadeautjes die je hem of haar ooit hebt gegeven liefdeloos in een doos heeft geflikkerd en heeft achtergelaten op je stoep. Zo moet het hebben gevoeld bij de Hollywood Foreign Press Association (HFPA), toen ze het pakketje van Tom Cruise openden. Inhoud: zijn Golden Globes voor Jerry Maguire, Born on the Fourth of July en Magnolia. De acteur hoeft ze niet meer.

Cruise is de zoveelste die in korte tijd een statement maakt tegen de organisatie achter de Golden Globes. Die was afgelopen jaar opnieuw onder vuur komen te liggen, door een vernietigend artikel in de Los Angeles Times. Over omkoperij ging het, smeergeld en vriendjespolitiek, dat de organisatie geen zwarte leden had, enzovoorts.

Zo allemaal op een rijtje zag het er akelig uit, maar nieuw was het niet, en eerdere stormpjes waren altijd gaan liggen omdat de filmwereld en de HFPA elkaar zo goed kunnen gebruiken. Dus hoopte de organisatie ervan af te komen met een mea culpa’tje. Iets over een ‘open dialoog’ en een ‘hervormingsplan’, en over tot de orde van de dag.

Onvrede

Maar soms is het écht te laat voor halfslachtige beloften. Dan geloven mensen je niet meer. Dan blijft de onvrede broeien, zelfs bij degenen die van de relatie profiteerden. Eerst waren er zo’n honderd publicisten die de organisatie besloten te boycotten tot er écht verbetering zichtbaar was. Amazon en Netflix volgden. NBC wil de prijsuitreiking 2022 niet uitzenden. Haastig tuigde de HFPA een plan op.

En toen kwam Scarlett Johansson, die volgens een statement al jaren niet meer meedoet met de HFPA-persconferenties, omdat ze gek werd van de seksistische vragen en opmerkingen ‘die grenzen aan intimidatie’. ‘De HFPA is een organisatie die gelegitimeerd werd door mensen als Harvey Weinstein, die haar gebruikten om Oscar-momentum mee te creëren, en de industrie is daarin meegegaan.’ Ze riep de filmwereld op om afstand te nemen.

Acteur Mark Ruffalo deed dat meteen, door te stellen dat hij helemaal niet trots was op zijn prijs. En toen volgde Tom Cruise, Hollywood-royalty extraordinaire, met de dolkstoot. Ook gij, mijn zoon?

Dit weet de filmwereld: als A-sterren zich tegen je keren, maak dan nog maar eens een comeback. En de doos van Cruise zegt maar één ding: wat die sterren betreft is het echt voorbij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden