Column

Toevalsnieuws, 'Wir sind Papst' en het YouTube-tijdperk

De week van hoofdredacteur Philippe Remarque.

Nobelprijswinnaar Ben Feringa en zijn studenten. Beeld Elmer Sterken
Nobelprijswinnaar Ben Feringa en zijn studenten.Beeld Elmer Sterken

Guus Bosch

U denkt misschien dat redacties alles systematisch volgen en niets over het hoofd zien. Maar sommig nieuws komt toevallig tot stand. Op de voorpaginavergadering van woensdag vertelde chef buitenland Alex Burghoorn dat we in een tussentijdse reconstructie in Le Monde een opvallend detail waren tegengekomen: een 'Schiphol'-bestand op een laptop van de Parijse aanslagplegers van 13 november, en twee terroristen die naar Amsterdam waren gereisd op die dag. 'Peter?', nam ik aan, maar het was niet onze correspondent in Parijs, die was weg. 'Guus', zei Alex.

Guus Bosch, eindredacteur bij de Volkskrant, is al jaren abonnee van Le Monde en besloot het artikel nog even te lezen voor hij zijn huis verliet op weg naar zijn avonddienst. Hij merkte op wat Nederlandse media nog niet hadden gezien en waarschuwde de nieuwschef. Na onze publicatie kwam een nieuwsstroom op radio, tv, websites en in kranten op gang. Zonder Guus' abonnement op Le Monde was dat zo niet gebeurd, of misschien pas later.

Guus kwam in dienst als documentalist/onderzoeker en werd tien jaar geleden eindredacteur. In die rol staat je naam zelden in de krant, maar druk je er een groot stempel op. Eindredacteuren verbeteren niet alleen de teksten, het zijn hun intro's, koppen en indelingskeuzes die bepalen of de lezer een pagina aantrekkelijk vindt en gaat lezen. Guus' naam is ter redactie synoniem voor secure omgang met de taal. Deze week mailde ik nog iemand: 'Is 'corpsen' wel Guus Bosch-proof? Voor mij klinkt het als museums.' Hij stuurt sinds kort weer opvoedende mails aan de hele redactie. Donderdag ging die over de uitdrukking 'om tafel': een verhaspeling van aan tafel en (wel correct) 'om de tafel'. Niet meer gebruiken dus.

Nobelprijs

Voor de donderdagse voorpagina kozen we overigens de Nederlandse Nobelprijs scheikunde. Ik grapte dat dit onze Wir sind Papst-voorpagina zou worden. Dat was de Bild-kop in koeienletters toen de Duitse kardinaal Ratzinger paus werd. Ook wij deelden graag in de glorie van de Groningse scheikundige Ben Feringa, maar wel met een vrolijke foto te midden van zijn onderzoekers en het commentaar van chef wetenschap Tonie Mudde over de wenselijkheid van fundamenteel onderzoek. Voor mij als alfa is het zwoegen om het werk van Nobelprijswinnaars te begrijpen, maar gelukkig heeft de Volkskrant Maarten Keulemans. Lees zijn inzichtelijke stuk over de waarde van Feringa's onderzoek: het lijkt Spielerei, zo'n nano-auto, maar vergelijk het met onderzoekers die in de jaren veertig knutselden aan halfgeleiders. Die wisten niet dat daar uiteindelijk internet en smartphones uit voort zouden komen. Maarten legt het ook aan kijkers uit in een filmpje op volkskrant.nl/kijkverder, met een doos legostenen die hij uit zijn schuur haalt. Onze eigen mad professor.

Voorpagina donderdag 6 oktober. Beeld
Voorpagina donderdag 6 oktober.Beeld

Zune

Van de week was er weer een groep trouwe lezers op bezoek, sommigen lazen de krant al vanaf de eerste editie na de bevrijding. Een dame vroeg mij of mijn kinderen de krant lazen. 'Helaas niet', antwoordde ik, al bereikt de Volkskrant mijn dochter inmiddels met onze smartphone-app. 'Dan heeft u uw kinderen niet goed opgevoed', concludeerde de lezeres. Ik vertelde dat ik mijn kinderen niet wil dwingen mijn eigen product te gebruiken, omdat ik eens had gelezen over Bill Gates. Toen alle kinderen een begeerlijke iPod van Apple kregen (van aartsrivaal Steve Jobs) moesten de kinderen van Gates de Zune van zijn bedrijf Microsoft gebruiken, een imitatie die niemand cool vond. Ik weet niet voor wie ik dat zieliger vond: de kinderen of de vader.

Waar mijn jongste kinderen wel intensief mee leven, is YouTube. Regelmatig krijgen we updates over ruziënde vloggers, maar ze kijken ook uitlegvideo's of leren er drummen. Soms vinden ze een YouTuber niet meer geloofwaardig omdat hij te veel sluikreclame maakt. Opwekkend, dat die rare vermenging van commercie en amusement op YouTube vanzelf wordt herkend en afgestraft. Gidi Heesakkers schreef daar deze week een goed stuk over. Beeld en Geluid in Hilversum heeft een grote tentoonstelling over het YouTube-tijdperk, ons V-katern wijdde er dinsdag een special aan. In een paar artikelen (en YouTube-filmpjes) bent u helemaal bij. Ook fijn als u sinds 1945 verknocht bent aan papier.

p.remarque@volkskrant.nl

Trouwe lezers op bezoek. Beeld
Trouwe lezers op bezoek.Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden