Toeval en tragiek in een mathematisch drama

Otto zegt: 'Het is goed dat het leven in cirkels verloopt', maar het zijne komt nooit rond. Misschien omdat zijn naam een palindroom is, net als die van Ana, het meisje dat hij op de basisschool ontmoet en die voorbestemd is de vrouw van zijn leven te zijn....

Los amantes del Cículo Polar ('De geliefden van de Poolcirkel') gaat over het leven van Otto en Ana, opgedeeld in drie delen, die telkens weer zijn opgedeeld in een hoofdstuk Otto en een hoofdstuk Ana. De hoofdrollen worden telkens door andere acteurs gespeeld, die niet sprekend op elkaar lijken.

De chronologische volgorde wordt doorsneden met wisselingen in tijd. Het eerste, nog onbegrijpelijke, beeld van de film blijkt ten slotte gelijk aan het laatste. Het einde zit in het begin, het begin is het einde. De film zelf is een cirkel én een palindroom.

Otto is trouwens genoemd naar een Duitse parachutist die tijdens het bombardement op Guernica door Otto's opa werd gered. Laat nu deze Germaanse Otto ook de man zijn die vele jaren later aan de Poolcirkel een huisje heeft, waar Ana aan het eind van het verhaal komt te wonen en waar onze eigen Otto haar vindt, wanneer hij zelf als piloot neerstort. En bijna de cirkel van zijn leven rondmaakt.

Het toeval speelt in het verhaal net zo'n grote rol als de de mathematische constructie, die regelmatig geforceerd aandoet. Alles wat toeval is komt uit het brein van een regisserende Voorzienigheid. Toch is Los Amantes geen dode film. Julio Medem, eerder opgevallen met Vacas en La ardilla roja, vult zijn lijnen en cirkels in met schitterende beelden en poëtische momenten die de wiskundige vorm een romantische lading geven.

Los Amantes is daardoor behalve een berekenend spel ook de ontroerende geschiedenis van een tragische liefde. Zelden gaat dit samen, hier wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden