Review

Toenadering en verwijdering tussen jong en oud ontroert

Wankel, nors en volstrekt onuitstaanbaar speelt Bram van der Vlugt een horrorbejaarde. De toenadering en verwijdering van de oude man en de jonge bezoeker ontroert.

Vincent Kouters
Bram van der Vlugt in de rol van meneer Green Beeld Roy Beusker
Bram van der Vlugt in de rol van meneer GreenBeeld Roy Beusker

Bram van der Vlugt (81) is niet kapot te krijgen. Al sinds de jaren 60 staat hij onafgebroken op het toneel. Dit seizoen speelt hij gewoon in twee producties. Een daarvan is Op bezoek bij meneer Green, met maar liefst zeventig speelbeurten in het hele land.

Hij speelt hierin de 86-jarige meneer Green, een man die overduidelijk wél kapot te krijgen was. Wankel, nors en volstrekt onuitstaanbaar is deze horrorbejaarde. En, zo blijkt, een man met een hart van steen. Voor Van der Vlugt is deze rol een kolfje naar zijn hand. Hij geeft de rabiate geloofsfanaticus en voltijds knorrepot een voortdurend vragende en wantrouwende oogopslag mee, waardoor je als vanzelf een hele geschiedenis achter hem vermoedt.

Die geschiedenis is er inderdaad, en deze krijgen we uiteraard stukje bij beetje te weten. De Amerikaan Jeff Baron schreef Visiting Mr. Green, zijn eerste en bekendste stuk, in 1996 en deed dat netjes volgens de regels van de toneelschrijfkunst. Elke scène speelt in een realistisch nagebouwd New Yorks appartementje. Elke bedrijf eindigt met een onthulling. En het enige andere personage, meneer Greens bezoek dus, is in alles zijn tegengestelde.

Maar het werkt.

De vertaling van Raoul Heertje loopt soepel en het broeit en klikt en knettert tussen het tweetal op het podium. Dát is Van der Vlugt. Maar absoluut ook Oren Schrijver, zijn tegenspeler, die de jonge Ross Gardiner speelt. Ross heeft een taakstraf, omdat hij meneer Green een keer bijna aanreed, en nu verplicht is de oude knar zes maanden thuis te verzorgen. Zoals je verwacht groeien ze naar elkaar toe en weer van elkaar af - en zo nog een paar keer. Maar verdomd als het niet ontroerend is.

Op bezoek bij meneer Green. Van Jeff Baron door Van Lambaart. Regie: Bruun Kuijt. 11/9, Koninklijke Schouwburg, Den Haag. Tournee t/m 10/4

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden