Toekomstplannen NPO zeer kritisch ontvangen

De toekomstplannen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zijn moeilijk uitvoerbaar en leiden niet tot een open mediabestel. Bovendien ontbreekt de financiële onderbouwing en worden groepen als jongeren en allochtonen niet goed bereikt. Dat schrijven het Commissariaat voor de Media (CVDM) en de Raad voor Cultuur (RvC) apart van elkaar in reactie op het concessiebeleidsplan 2016-2020 van de NPO.

Lauren Verster bij de presentatie van de NPO-programmering.Beeld ANP

Beide instituten zijn erg kritisch en hebben hun advies gestuurd aan staatssecretaris Sander Dekker (VVD, Media), die in het najaar zelf zal reageren. Het CVDM vindt de plannen te vaag, waardoor de doelstellingen niet gecontroleerd kunnen worden door de toezichthouder. 'Wat ons betreft wordt dat zo snel mogelijk nader uitgewerkt en geconcretiseerd', zegt voorzitter Madeleine de Cock Buning.

Minder stroprig

De beoogde centrale regie kalft juist af door de nieuwe maatregelen. Een 'duidelijker gezicht van de gehele publieke omroep, door sterkere centrale aansturing' wordt niet bereikt volgens de RvC. De slagkracht en efficiency nemen af, meent de raad. Kennelijk vindt het adviesorgaan dat de NPO nog meer de macht naar zich toe moet trekken.

Ook moet de organisatie minder stroperig. Als voorbeeld noemt de RvC dat de huidige netmanagers behouden blijven, naast de nieuwe 'genrecoördinatoren', die de RvC had aangeraden in het rapport van de commissie Brakman om minder bestuurslagen te creëren en zo soepeler en sneller nieuwe programma's te kunnen maken.

Kosten openbaar

De raad wil dat de kosten van de NPO openbaar worden, niet specifiek per programma, maar per genre (drama, sport, journalistiek). Over inzicht in de boekhouding woedt al jaren een felle discussie, die onlangs met de exorbitante kosten voor het Koningslied (ruim een half miljoen euro) weer oplaaide. De NPO wil principieel niet zeggen hoeveel producties kosten, zodat de politiek zich niet inhoudelijk kan bemoeien en de onafhankelijkheid niet in het geding komt.

Beide organisaties vinden het goed dat er minder amusement bij de NPO komt, maar twijfelen of dat op deze manier haalbaar is. Er moeten criteria komen op basis waarvan objectief kan worden vastgesteld of een programma een informatief, cultureel of educatief karakter heeft, of dat er sprake is van amusement, vindt het CVDM. Zonder die criteria zou er makkelijk gesjoemeld kunnen worden, waardoor amusement als educatie kan worden voorgesteld.

Beeld ANP

Minderheden aanspreken

Zowel het CVDM als de RvC vindt dat er te weinig wordt gedaan om minderheden en moeilijk bereikbare groepen aan te spreken, zoals Nederlanders van buitenlandse komaf of jongeren, die beide nu hun heil zoeken op internet en de publieke omroep steeds meer links laten liggen. De huidige plannen worden als een zouteloos compromis beschouwd. De raad pleit 'voor een nieuw stevig fundament, niet voor een verbouwing met ander behang en een likje verf'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden